Vad är en fondrobot och är fondrobotar bra?
Vad är en fondrobot och är en fondrobot bra? Det är en väldigt vanlig fråga och därför går vi igenom precis allt om vad en fondrobot är och hur den funkar.
2010 kom de första fondrobotarna till USA och 2017 hade vi även i Sverige fått våra första. Idag finns det dock mängder med olika fondrobotar från olika aktörer, grundprincipen är dock densamma. Fondroboten finns för att automatisera ditt fondsparande.
Vad är en fondrobot?
En fondrobot är en form av digital spartjänst som ska hjälpa och effektivisera ditt fondsparande. Fondrobotar passar bra för den vanlige spararen som vill att allt ska vara automatiserat.
Innan fondroboten drar igång så får du svara på en del frågor, dessa frågor kommer sedan vara ett stöd för fondroboten när den styr ditt sparande. Frågorna är utformade som en enkät och frågor som din ålder, hur mycket risk du vill ha och sparhorisont är vanliga frågor.
Efter att du besvarat frågorna så plockar roboten fram ett förslag som du sedan får bestämma om du är nöjd med. Är du nöjd med det så är det bara att ange hur mycket du vill ska investeras varje månad och hur mycket du ska sätta in från start. Sedan är det bara att luta dig tillbaka och låta fondroboten göra jobbet.
Vill du lära dig mer om vad en fond är kan du göra det här.
Modern portföljteori
Roboten bygger sina agerande på modern portföljteori. Den bygger på rationellt beslutstagande, att alltid göra det som är rationellt. Att handla rationellt kan vara ett problem för vissa och något som man faktiskt är riktigt usel på. Känslor kan lätt påverka vilka beslut du tar, även om du inte själv tycker det. Detta eliminerar fondroboten då alla beslut som tas är rationella.
De rationella besluten kommer ifrån matematiska investeringsmodeller. Modellerna bygger på att maximera vinsten i förhållande till den risk man tar.
Fördelar med en fondrobot
Den allra största fördelen med en fondrobot är att du själv inte behöver vara särskilt aktiv i ditt fondsparande. Själva grundiden är ju att fondroboten ska göra ditt sparande automatiserat och det innebär ju att du själv inte kommer behöva lägga ned så mycket tid. Den enda tid du behöver lägga ner är egentligen den tid du behöver ha för att kunna besvara frågorna när du startar upp fondroboten.
Andra fördelar är:
- Automatiskt månadssparande – du behöver inte tänka på det.
- Ditt sparande blir individuellt – alla frågor som du måste besvara ger en individuell inställning hos fondroboten.
- Modern portföljteori – fondroboten använder finansiella teorier för att alltid handla rationellt.
- Automatiskt diversifiering – fondroboten diversifierar portföljen åt dig.
- Risken ombalanseras hela tiden – roboten balanserar innehaven så att risken är jämn hela tiden.
- Förvaltningsavgiften är relativt låg.
- Säkert – investeringsskydd och insättningsgaranti hos de allra flesta
Nackdelar med en fondrobot
Det finns knappt några nackdelar med en fondrobot. Den största nackdelen är väl att du själv inte kan styras vad som köps och säljs efter du besvarat frågorna i början. Därför passar det inte att använda sig av en fondrobot för den som vill vara aktiv. Själva iden med fondrobot är ju att roboten ska styra allt.
Precis som med alla investeringar så finns ju risken att du förlorar hela eller delar av din investering. Med en fondrobot ska den risken vara mindre än om du sköter allt själv. Detta eftersom alla beslut som tas är rationella men risken kan aldrig försvinna helt.
Fondroboten tar ut en avgift för dig som investerar i den och den i sin tur får betala förvaltningsavgifter för de fonder den investerar i. Det innebär att du som investerar i en fondrobot åker på dubbla avgifter. Den direkta avgiften är den du betalar till fondroboten men indirekt betalar du även avgifter till fonderna.
Utöver dessa finns det ytterligare några mindre nackdelar.
- Litet utbud – finns inte jättemånga olika aktörer att välja mellan.
- Du kan inte få exponering i vissa tillgångsslag – exempelvis placerar robotarna inte i guld.
- Etik – företag kan hamna i saker som exempelvis korruptionshärvor. Ifall du själv är den som styr allt så kan du lätt sälja det företaget eller fonden. Fondroboten tar dock inte hänsyn till sådana saker. En del fondrobotar har dock en hållbarhet inställning som kan vara bra om man är ute efter det.
Vilka aktörer har en fondrobot?
I början fanns det bara aktörer som Lysa och liknandn som nästan bara inriktar sig mot fondrobotar. På senare tid har även aktörer som är inriktade mot aktier och fonder för småsparare börjat skapa fondrobotar. Avanza och Nordnet som kan ses som pionjärer inom aktiehandel och fondhandel för småsparare har nu skapat sina egna fondrobotar.
Därför skiljer sig aktörernas olika fondrobotarna inte så mycket från varandra.
Vilken fondrobot som är bäst?
Idag finns det många olika fondrobotar och de liknar varandra väldigt mycket. På sistone har avgiften också blivit lägre vilket gör denna form av sparande mer attraktivt.
De erbjuder också olika risknivåer och du behöver därför veta ungefär hur mycket risk du vill ta. Är du ung och inte ska använda pengarna på lång tid så vill man generellt ha hög risk och tvärtom ifall man är gammal.
Vilken fondrobot som är bäst är väldigt individuellt. De är väldigt lika dock så oavsett vilken man väljer så kommer man bli nöjd. Det finns dock lite småsaker som skiljer dem åt.
Vilka detaljer som är viktiga för dig är ju svårt för oss att svara på, därför kommer här några saker som kan vara bra att veta.
Förvaltningsavgifter – Lysa och Avanza auto har lägst
Minimibelopp – se tabellen högst upp för att se vad som är minimibelopp hos de olika aktörerna.
Är app viktigt? Fundler Opti har appar, även nordnet och Avanza har det.
Investera i råvaror? Det är möjligt hos Nordnet, Avanza och Opti.
Användargränssnitt – svårt att säga då det är individuellt. Personligen gillar jag Avanza.
Det finns alltså många olika detaljer som man kan väga in i sitt beslut. Vill man dock kombinera sparande i en fodrobot med sparande i aktier eller fonder separat så kan det vara en poäng att använda Avanza auto eller Nordnet Robosave. Eftersom de aktörerna tillhandahåller aktie och fondsparande också så slipper du skapa fler än ett konto.
Hur lång tid tar det att komma igång med en fondrobot?
Att komma igång med sitt sparande genom en fondrobot tar inte särskilt lång tid. Är du desstuom kund hos Avanza eller Nordnet så tar det bara några minuter. Det du behöver göra är då att svara på de frågor som fondroboten behöver för att kunna skräddarsy ditt sparande. Det går även snabbt att registrera sig hos de andra aktörerna.
Jag tycker det är viktigt att betona att du inte bör stressa igenom frågorna. Det handlar trots allt om ditt sparande och dina pengar. Risken är att något inte blir som du tänkt dig ifall du stressar och inte är noggrann. Ta istället lite extra tid och gör allt noggrant. När fondroboten väl är klar så behöver du ju inte göra något alls på flera år eller tills du ska ta ut dem. Har du det i huvudet så tror jag att du tycker det är värt att ta lite extra tid på dig när du gör det här.
När fondroboten har visat dig sina val av investeringar så kan du ändra manuellt eller acceptera dem. Allt som allt tar det inte lång tid alls och är väldigt smidigt.
Vad kostar det att investera i en fondrobot?
För att investera i en fondrobot får du betala en mindre avgift, avgiften liknar en förvaltningsavgift. Du betalar alltså för att fonden ska sköta sparandet åt dig.
Utöver den avgift som du får betala för att investera i fondroboten får du också indirekt betala förvaltningsavgifter för de fonder som roboten investerar i. Varje fond har en förvaltningsavgift och ibland en transaktionsavgift. Dessa avgifter gäller för alla, även fondrobotar. Det är därför du som sparar i en fondrobot också indirekt får betala 2 st förvaltningsavgifter. En för de fonder fondroboten investerar i och en för att fondroboten ska sköta ditt sparande.
En del fondrobotar har också avtal direkt med fondbolaget. Det innebär att de kan få en rabatt på förvaltningsavgiften hos fondbolagets fonder.
Detta gör att en fondrobot ändå inte är så jättedyr om man ser till vad man får ut från den. Den sköter ju trots allt, hela ditt sparande utan att du behöver göra något alls.
Generellt brukar avgiften till fondroboten ligga på ungefär 0,5%. Det finns såklart dyrare och billigare alternativ. En fondrobot är alltså dyrare än en indexfond men många gånger billigare än en aktivt förvaltad fond. Förvaltningsavgiften kan påverka resultatet ifall du har tänkt att spara länge så det är värt att fundera på vad som är en rimlig avgift.
Är det värt att använda en fondrobot?
Om det är värt att använda en fondrobot är svårt att säga eftersom det är väldigt individuellt. En fondrobot passar för den som vill att sitt sparande ska ske automatiskt utan att man ska behöva lägga ned så mycket tid.
I slutändan behöver du fråga dig själv hur mycket tid och kraft du vill lägga ned på ditt sparande. Är svaret att du inte vill lägga ned någon tid eller väldigt lite så är en fondrobot något för dig. Du får betala lite mer än om du köpt alla fonder för sig men du slipper sitta och köpa och sälja dina fonder. Det sköter fondroboten och då kan det kännas värt att använda en fondrobot så att du kan lägga tiden på annat.
Eftersom den också använder modern portföljteori kan den även vara bra för den som kanske har haft fonder tidigare men utan att riktigt lyckas. Tanken är ju att den ska agera rationellt hela tiden och inte styras av exempelvis känslor. Det gör den också attraktiv att använda.
Jag personligen gillar privatekonomi och börsen och använder inte fondrobotar mer än som ett mindre komplement till mitt sparande.