Du har säkert hört folk prata om nettolön och bruttolön men vad är skillnaden mellan dem? Båda två är begrepp som anspelar på den lön du får efter utfört arbete men det kan vara svårt att veta vad som skiljer dem åt. Det ska vi hjälpa dig med i den här artikel.
Vilken är skillnaden mellan bruttolön och nettolön?
Det är två stycken begrepp som båda innehåller ordet lön i sig. Lön får man som du vet när man har utfört ett visst arbete. Betalningen för arbetet brukar alltså kallas lön.
Skillnaden mellan bruttolön och nettolön är väldigt simpel. Bruttolön kommer ursprungligen från det latinska order “brutus” som betyder “rå”. Bruttolönen är alltså rå, så vad innebär det? Det innebär att bruttolönen är den lön du får innan skatter och avgifter är dragna. Den är alltså “rå”.
När skatter och avgifter dras av på bruttolönen så blir det en nettolön. Man skulle kunna säga att den har tillagats och nu är redo att “ätas” av dig som löntagare. I Sverige finns det flera skatter och avgifter så bruttolönen skiljer sig ofta mycket från det du faktiskt får ut i form av nettolön.
När man brukar prata om sin lön så är det oftast bruttolönen man menar. Detta då den innehåller helheten innan saker dras bort.
Enkelt förklarat är skillnaden mellan bruttolönen och nettolönen att man i nettolönen har dragit av avgifter och skatter.
Vad ingår i bruttolönen?
Bruttolönen innehåller flera olika skatter. Exempel på skatter som ingår i bruttolönen innan man tagit bort dem är statlig skatt och kommunalskatt.
Är du anställd kan du också ha tillgång till vissa förmåner. Ett exempel på en förmån är att du får tillgång till bil av företaget. Denna förmån får du ofta betala lite för, inte lika mycket som den kostar men ändå en liten del. Förmånerna ingår också i bruttolönen.
Om du är anställd så får du ofta ett lönebesked. På detta lönebesked ska det framgå tydligt till vad delar av din lön försvinner till. Har du inte fått ett sådant så kolla med din arbetsgivare.
Som arbetsgivare i Sverige betalar du också in arbetsgivaravgifter. Dessa ingår också i bruttolönen.
Som du märker är det en hel del som ingår i bruttolönen och många saker ska bort innan du kan få lönen i handen.

Vad ingår i nettolönen?
Nettolönen är det som blir över efter att skatter och avgifter har dragits av. Enkelt sagt är det bruttolönen minus skatter och avgifter som är nettolönen.
Nettolönen är det som är mest intressant för dig som löntagare. Detta då det trots allt är det som du får i handen varje månad.
Skillnaden mellan bruttolönen och nettolönen blir såklart mer ju mer du tjänar då du får betala mer skatter.
Är du med i svenska kyrkan så påverkar den också nettolönen. Att vara med i svenska kyrkan kostar nämligen en viss procent av din bruttolön. Har du alltså gått ur svenska kyrkan så får du mer pengar i handen.
Den kommunala skatten kan också göra att nettolönen kan skilja från person till person trots samma bruttolön. Ifall kommunen du bor i har högre kommunalskatt än andra kommuner så kommer du få lite mindre i fickan. Förhoppningsvis får du dock bättre “service” då du betalar mer i skatt.
Är du sugen på att lära dig om vad du kan investera i för att få dina pengar att växa så finns en artikel om aktiefonder här.
Oliver