Hur Ofta Ska Man Lägga Ut På Instagram?

Fler hittar till Instagram nu och det dyker därför upp en hel del frågor. Den vanligaste frågan är, hur ofta ska man lägga ut på Instagram? 

De allra flesta lägger faktiskt upp för lite, antingen för att de inte vill synas eller för att de tror de lägger upp för mycket. Exakt hur ofta du ska lägga ut på Instagram beror på vad du vill göra med din Instagram. Vill du bli nästa influencer? Då bör du lägga ut 3-5 inlägg per dag. Vill du bara kolla på andras bilder? Då behöver du inte alls lägga ut någonting. 

Jag har tidigare sysslat med Instagram themepages och fått över 100 000 följare på vissa konton. Jag har lite tips och saker som rör hur ofta du bör lägga ut på Instagram. I slutändan handlar det dock om vad du vill göra med Instagram och dina mål.

Bestäm Dig För Vad Du Vill Göra Med Din Instagram

Idag finns det jättemånga på Instagram, alla dessa använder sig av Instagram till olika saker. En del har det som jobb och andra vill bara kolla på familjens inlägg. På Instagram finns någonting för alla. 

Sätt dig därför ner och bestäm dig för vad du vill gör med din Instagram. Frågor som: hur mycket tid vill jag lägga ned på instagram, vilken målgrupp vill jag nå ut till och vad ska jag lägga ut på är bra frågor att ställa till sig själv. 

När du sedan har besvarat alla frågorna så är du förhoppningsvis ganska säker på vad du vill göra med Instagram. Med tanke på att du har landat på den här artikeln antar jag att du vill lägga ut bilder och inte bara kolla på andras.

Lägg Ut Oftare På Instagram

De flesta privatpersoner men också företag är väldigt dåliga på att lägga ut inlägg på Instagram. Man lägger upp 1 gång i veckan och hoppas att folk ska se den men inte tycka att man lägger upp för mycket. Att lägga ut på Instagram 1 gång i veckan är knappt ingenting. Tänk på hur ofta du själv är inne på Instagram. Jag skulle gissa att det är flera gånger om dagen. Detta innebär att om du bara lägger ut 1 gång i veckan så kommer folk knappt komma ihåg ditt inlägg. De ser så många inlägg att ditt bara försvinner i mängden. 

Eftersom folk knappt kommer att komma ihåg ditt inlägg under en längre tid är det viktigt att hela tiden fylla på med nytt innehåll. Innehåll som fångar deras uppmärksamhet och som du sedan kan utnyttja till det som är ditt mål med Instagram. Är du företagare bör du exempelvis fånga deras uppmärksamhet för att få nya kunder. Är du privatperson så är troligtvis målet att få fler likes och följare. 

Hur Ofta Bör Man Lägga Ut På Instagram För Att Få Fler Följare?

Du bör publicera ofta och regelbundet. Att bara publicera 1 gång i veckan eller varannan vecka håller inte om du vill få fler följare. Vill du få många fler följare på Instagram så bör du lägga ut 1-3 inlägg per dag. Inläggen ska dock ha bra kvalite så du bör inte lägga ut något som inte är bra bara för att lägga ut något. 

En förutsättning för att få följare är att folk hittar en och gillar vad man lägger upp. Sättet som jag brukar se på det är att ju oftare man lägger upp, ju större chans har man att synas för nya människor. De nya människorna kan sedan bli nya följare. Men för att de ska börja följa dig så behöver de ju hitta dig och det är därför man ska lägga ut ofta. 

Att spamma ut inlägg är inte heller bra, folk kommer märka att du spammar och vill inte följa dig då. Dina inlägg behöver vara bra och inte spammas. 1-3 inlägg per dag är rimligt och något som jag själv märkt har funkat bra. 1-3 inlägg innebär också att du kan sprida ut dem över dagen. Exempelvis 1 på förmiddagen 1 på eftermiddagen och 1 på kvällen. På detta vis dyker dina inlägg också upp för alla. 

Det finns folk som kollar Instagram under hela dagen men det finns också många som bara gör någon enstaka gång per dag. Lägger du exempelvis ut 3 bilder på olika tidpunkter så kommer du dyka upp tidigt i deras flöde även om de bara kollar Instagram på förmiddagar. Lägger du bara ut en gång per dag så riskerar du bara att nå en liten del av folk som kollar Instagram.

Hur Ofta Ska Man Lägga Ut På Instagram Som Företagare?

Som företagare vill du genom Instagram visa upp hur din verksamhet fungerar och locka dit nya kunder. Det blir lätt att man bara lägger upp ett inlägg och sedan väntar till nästa vecka. Gör inte det! Ifall det känns som att inget nytt har hänt så kan man alltid pusha något som man lagt upp tidigare. Kanske har någon kändis varit hos er, då kan du lägga upp den bilden igen med någon passande text. Inlägg tål att upprepas så länge som det har gått en tid emellan. Det finns säkerligen följare som precis upptäckt ditt konto och som inte sett den bilden. 

Hur ofta ska man då lägga ut på Instagram som företagare? 1-3 gånger per dag är även här bäst. Genom att publicera så regelbundet så når du en stor målgrupp som du sedan kan locka in. Det kan dock bero lite på vad för typ av företag du är. Är du ett företag inriktad mot pensionärer så behöver du inte lägga särskilt mycket tid på Instagram. Då kanske du ska marknadsföra dig på TV istället. Är din målgrupp däremot ungdomar, ja då ska du lägga ned mycket krut på Instagram. Ungdomar kollar väldigt mycket på Instagram och då borde du nästan varje dag lägga ut 3 stycken inlägg.

När Ska Man Lägga Ut En Bild På Instagram?

På Instagram kan du uppgradera ditt konto till “företagskonto”. Detta kan du göra även om du är privatperson men mest riktar det sig till just företagare. Fördelen med att uppgradera kontot är att du får tillgång till olika funktioner. En av dessa funktioner är att du kan se statistik kring ditt konto. I statistiken kan du se massa med saker. En av de saker som du kan ta reda på är när dina följare är online. Detta är kanon för då kan du verkligen se specifikt när flest av dina följare är inne i appen. Det är också bra att eftersom dina följare troligtvis är din målgrupp så vet du också vilka tider som potentiella kunder är online. 

Det du då kan göra är att du ser till att lägga ut ett inlägg när flest i din målgrupp är online. Då lär du nå som flest. Om fler ser ditt inlägg och gillar det så är det bra för Instagrams algoritm. Algoritmen ser då att folk gillar ditt innehåll och kommer då pusha ut ditt inlägg till fler. 

Generellt kan man dock säga att mellan klockan 18-21 är flest online. Många har kommit hem från jobb och skolan och har satt sig i soffan med mobilen. Det är då som du i de allra flesta fall borde lägga ut på Instagram. 

En bra tid att lägga ut på Instagram om du driver företag är precis innan ni öppnar. Driver du exempelvis en salong eller butik så är det optimalt att lägga upp en bild så att folk vet att ni är öppna. Driver du ett företag inom industri så får du inte samma effekt men Instagram är fortfarande ett bra verktyg.

Se Till Att Det Du Lägger Upp På Instagram Har Bra Kvalite!

Jag vet inte hur många gånger jag sett folk lägga upp inlägg med riktigt dålig kvalite bara för att lägga upp något. Det är lätt att hamna i den stressen att du “måste” lägga upp en bild på Instagram. Att bara lägga ut något för att ha det gjort är nog det sämsta du kan göra.

Lägger du ut dåligt innehåll så kommer folk sluta följa dig och du kommer inte heller få några nya följare. Algoritmen kommer också att märka att dina inlägg inte har så bra kvalite och därför inte visa dem för nya personer. 

Publicerar du 1-3 gånger per dag med bra kvalite så kommer du få fler följare. Det är bara en fråga om när.

Analysera Det Du Har Gjort Tidigare

Hur ofta har du lagt ut tidigare på Instagram? Vad har resultatet av det blivit?  Lägger jag ut tillräckligt ofta för att nå mina mål på Instagram? Det är viktigt att ställa sig dessa frågor och analysera hur man kan göra det bättre. 

Analysera därför vad du gjort hittills och kom upp med en plan som du kan köra i några veckor. Därefter analysera du de veckorna och ser vad du kunde göra bättre.

Genom att ständigt analysera och göra saker bättre så kommer du nå dit du vill. Folk underskattar att analysera den statistik man får in. Kollar du på statistiken och drar lärdomar av den så har du ett stort försprång på konkurrenter!