Tjäna pengar på podcast

Tjäna pengar på podcast är bara ett av flera sätt som man kan tjäna pengar online. Det är dock ett sätt som inte får samma rampljus som andra vanligare sätt. För att visa på hur stor potentialen att tjäna pengar på podcast är, så har jag tagit fram denna artikeln. Fortsätt läsa för hur just du kan dra in pengar på din podcast.

Tjäna pengar på podcast med Patreon

Vad är Patreon? Jo det är en plattform där du kan stötta dina favorit kreatörer. Många digitala kreatörer använder sig av detta för att få in en extra inkomst. Man betalar löpande månadsvis och oftast så skapar kreatören exklusivt material just för dem som stöttar via Patreon. Som kreatör kan du också sätta upp saker som man gör när pengarna når ett visst mål. På det här viset kan du ge en morot till de som stöttar en. 

Se dock till att skapa ett extra värde för dem som väljer att stötta dig. Detta för att se till att de fortsätter att stötta dig.

Tjäna pengar på podcast genom sponsorer och reklam

Alex & Sigge sägs dra in ungefär 200 000 kronor per avsnitt där dem har sponsorer. Du har säkert hört hur poddare eller andra kreatörer startar ett avsnitt med att säga att “Det här avsnittet är i samarbete med…”. Detta gör de inte för att det är kul utan för att de får pengar från dessa företagen, i många fall väldigt mycket pengar. 

För att kunna få företag som vill ha samarbeten med dig så behöver du såklart många som följer dig och lyssnar. Det är också rekommenderat att inte själv höra av sig till företag, utan att vänta till de hör av sig. Detta eftersom du annars lätt blir lurad och får mindre betalt än vad du borde. Du kan också uppfattas som väldigt desperat ifall du flertalet frågar företaget om sponsring. 

Även om du inte ska höra av dig till företagen flertalet gånger så kan du göra det någon gång ifall du känner att ni båda kommer att tjäna på det. Se också till att ha exempelvis mejladressen lättillgänglig så att företag enkelt kan ta kontakt med dig.

Skapa en produkt som du kan sälja

Gillar du att skapa produkter och vill du tjäna pengar på din podcast? Då kan det vara en bra ide att börja sälja en produkt till dina lyssnare. På detta viset tar du del av hela vinsten efter kostnaderna. När du har sponsorer till dina avsnitt så tjänar ju företagen pengar ifall dina lyssnare köper deras produkt. En del av den här vinsten går ju till att betala produktionskostnaden och dig. Ifall du själv har en produkt så behöver du ju inte betala för marknadsföringen på din podcast vilket gör att du kan tjäna mer pengar. 

Vad ska du sälja? Ja du kan sälja i princip vad som helst så länge som folk är beredda att köpa det. Många kreatörer väljer att sälja merch, eftersom det har ett samband till podcasten. På det här viset skapar man en gemenskap, folk som gillar dig kan klä sig i en hoodie med din logga exempelvis. 

Kanske vill du starta din egna klädkollektion? Med hjälp av en stor skara lyssnare så kan du faktiskt nå ut med dina kläder till väldigt många personer. Vill du inte sköta produktionen själv så går det att lösa samarbeten med klädföretag, där du designar kläderna och dem producerar dem.

Att ha bra internetuppkoppling och mycket surf är absolut nödvändigt när det kommer till att växa på Tiktok. För att lösa detta rekommenderar vi att du skaffar Vimla. De är billiga och levererar en god uppkoppling.

Ha en livepodcast

Nyligen så hade Alice och Bianca en slutsåld livepodd i globen. För detta fick de massa exponering i medier och liknande. Dessutom så fick de in mycket pengar från biljetterna som folk köpte. Priset för en biljett låg mellan 265-450 kr vilket säger en del om hur mycket de kan ha tjänat på detta event. För att kunna ha en livepodd så behöver du såklart väldigt många följare men också modet av att kunna snacka live. I en vanlig podcast så sitter du ju hemma eller någon annanstans och spelar in. Nu sker detta live, vilket många tycker är svårare än när de sitter hemma och spelar in.

Använd podcasten till att skicka lyssnare till andra plattformar

Finns du på fler plattformar som exempelvis Twitter? Se då till att dina lyssnare vet att du finns på Twitter och ifall du finns på fler plattformar. På dessa plattformar så kan du hjälpa till att bygga den där gemenskapen. Det kan också vara så att det trillar in nya folk på dessa plattformar som inte har lyssnat på din podcast. Då kan du upplysa dem om att du har en podcast. 

Det är ju faktiskt som så att alla olika sociala medier har sina fördelar. På vissa av dessa plattformar så är det lättare att bli upptäckt av folk som inte följer dig. Youtube är en av dessa, på Youtube är det mycket lättare att bli upptäckt än på exempelvis Twitch. Kan du då se till att få många följare på alla dessa olika plattformar så kan du skicka runt dem bland dina plattformar och på så vis växa.