Tjäna pengar på foton – hur gör man?

Sen smartphone kom så har folk börjat ta mer och mer foton, men hur kan man tjäna pengar på sina foton? Möjligheterna är många och därför har jag satt ihop denna artikeln. Fortsätt läsa för att kanske kunna uppfylla din drom – att tjöna pengar på dina bilder.

Tänk på reglerna vid försäljning av bilder

Riktigt så lätt som att bara knäppa av ett par bilder och sedan sälja dem är det inte. Det finns även en del regler som är till för att bland annat skydda folk som inte vill finnas med på bild. 

Risken finns ju att dina bilder som du säljer hamnar på en reklamkampanj för något som du inte alls vill förknippas med. Särskilt om det är en bild på dig själv eller någon du känner så är det viktigt att ha koll på detta. Vill du inte att dina bilder alls ska kunna användas i reklamer så kan du markera att de bara får synas i redaktionella sammanhang. Tänk dock på att du plockar bort en del av den grupp som kan tänkas köpa din bild om du gör detta. Idag finns det flera företag som kollar runt på nätet efter bra bilder som de kan använda i reklamer. 

Även om det i Sverige och många andra länder är fritt fram att fota folk på allmänna platser så finns det restriktioner. De platser där du kan tjäna pengar på dina bilder kräver nämligen att alla personer som syns i fotot har gett sitt samtycke. Det finns också restriktioner vid fotografering av konstverk och kända byggnader. Barn under 18 år behöver vårdnadshavares samtycke och det gäller även om det är dina egna barn.

Dina bilder får inte heller innehålla varumärken eller företagsnamn som exempelvis Samsung. 

Tänk på att när du väl sålt en nedladdning av en bild så har köparen rätt att använda bilden utan att kreditera dig. Ifall du har markerat att den inte får användas i vissa syften så gäller förstås det. 

Många av reglerna är lätta att följa med sunt förnuft.

Hur mycket kan man tjäna på att sälja foton?

På Shutterstock ska man skicka in 10 bilder varav 7 behöver bli godkända. På de som blir godkända kan du sedan tjäna pengar på. Per nedladdad bild får du sedan betalt. Hur mycket du får per nedladdning skiljer beroende på hur mycket du tjänat totalt. Mellan 2,38 och 27 kronor blir det iallafall. Ju mer du säljer ju mer får du. Det finns också en chans att tjäna 1150 kronor en enda bild ifall du har utökad licens. 

iStock kräver däremot att du ska skicka in 3 bilder som ska godkännas. Där ligger betalningen på mellan 18 och 23 kronor styck per bild. 

Adobe Stock betalar mellan 1,91 och 31 kronor per bild.

Det är väldigt svårt att ge en uppskattning på hur mycket pengar du kan tjäna. Vill du veta hur mycket du eventuellt kan tjäna så är det väl lättast att räkna med ca 5 försäljningar per bild du lägger upp. Vissa bilder kommer såklart att gå bättre än andra men ca 5 försäljningar är en låg förväntning. 

Det finns många som lever på detta. Dessa är dock professionella fotografer och det tar mycket tid och slit för att komma dit de är idag. 

En annan möjlighet är att om ett företag gillar dina bilder så kan de kanske erbjuda en möjlighet hos dem. Denna möjlighet skulle exempelvis kunna vara att du producerar en reklamkampanj för dem. Detta kan ge riktigt bra betalt då det är dem som fått upp ögonen för dig. Då är de också beredda att betala bra

Är du bra fotograf så kan du tjäna hur mycket som helst. Det finns inget tak för hur många gånger som din bild kan laddas ned. Därför finns det inte heller något tak för hur mycket du kan tjäna

Lämpliga foton att tjäna pengar på

Precis som när du ska sälja andra saker och maximera din intjäning så behöver du titta på konkurrenterna. Säljs det mycket bilder på folk som vandrar, då är det kanske en bra ide att också lägga upp en sådan ifall du har. Du behöver inte hitta något helt unikt utan det funkar väldigt bra att bara göra en marknadsanalys. Från den marknadsanalysen så bestämmer du vad du ska lägga upp. Rid med på trenden istället för att gå emot den är ett bra råd, särskilt om du är ny. 

Bilder som innehåller folk som är glada är generellt något som säljer bra. Inte så konstigt heller, vem vill använda en bild på ledsna människor i en reklamkampanj?

Det går också såklart att lägga upp något som inte finns på plattformen. Det kostar inget att testa men det är väldigt svårt. Det enklaste är att bara följa strömmen, ska du gå mot den så behöver du ha hittat något som ingen annan gjort. Men en sak är säker, hittar du något unikt så lär du tjäna väldigt mycket pengar på den bilden. 

Ett annat tips är att man inte ska ta fotona bara för att tjäna pengar. Att arrangera upp och ställa upp folk så att allt ska se perfekt ut är ingen bra ide. Oftast är det de bilderna som är tagna i stunden som är bäst. Att ta bilder som det syns att allt är arrangerat är något som inte kommer att ge särskilt mycket pengar. 

Därför är ett tips att om du är ny till det här att du kollar igenom din kamerarulle. De bilder som finns där har du ju tagit utan att ha ett tjäna pengar syfte. Det är ofta dessa bilder kan bli dem som säljer allra mest.

Var kan du tjäna pengar på dina foton?

Det finns flera olika stocktjänster där du kan tjäna pengar på att sälja dina foton. Två av de största är dock iStock och Shutterstock. Hos de flesta aktörerna är det också gratis att registrera sig. Välj därför en som du är bekväm med och som du gillar. Tänk på att större plattform innebär mer kunder men också större konkurrens.

Hur kan du tjäna pengar på dina foton?

Att tjäna pengar på sina foton är något som många personer skulle uppskatta. Men hur gör man? Det är väldigt simpelt, du registrerar dig på den hemsida där du vill sälja dina bilder på. Laddar upp bilderna och väntar på att folk ska betala för dem. Sedan väljer du hur du vill ha det utbetalt. 

Visst låter det simpelt? Det är också simpelt men det förutsätter att dina bilder är bra. Att folk är beredda och betala för dem är också såklart viktigt. 

Att ha bra internetuppkoppling och mycket surf är absolut nödvändigt för att dels kunna sälja dina foton men också för att få vardagslivet att gå ihop. Därför rekommenderar vi att du skaffar Vimla. De är billiga och levererar en god uppkoppling.

Vem kan tjäna pengar på sina bilder?

Det fina med att kunna tjäna pengar på sina bilder är att alla kan göra det. Förutsatt att du har en kamera eller smartphone så kan du ta bilder. Kan du ta bilder så kan du också sälja dessa och tjäna pengar. 

Att registrera sig på många av de platser där du kan sälja dina bilder är också gratis. Du har alltså inte mycket att förlora på att slänga upp några av dina bilder och kanske tjäna lite extra pengar.

Att tänka på för att få en så bra bild som möjligt

Precis som jag nämnt här ovan så är ofta de allra bästa bilderna de som har tagits spontant. Men om du nu vill gå ut och ta en bild nu, vad ska du tänka på då?

Om inte bakgrunden är det som du vill visa upp så är det bäst att hålla dig till en enkel bakgrund. Detta eftersom bakgrunden annars riskerar att ta fokus från det du egentligen vill framhäva. 

Placera inte motivet i mitten heller. Det ger inte samma liv i bilden. Det ser mindre uppstyrt ut och mer levande om motivet exempelvis finns till vänster. 

Tänk också på att ta bilderna ur olika vinklar. Ibland kan nämligen potentiella köpare kolla igenom dina bilder och se om bilderna finns i andra vinklar. Tar du bilderna ur flera vinklar så är chansen större att kunderna hittar en som de gillar.