Hur Många Aktier Ska Man Ha I Sin Portfölj?

Hur många aktier man ska i sin portfölj skiljer sig lite på vilken risk man vill ta i sitt aktiesparande. Investeringar i aktier innebär alltid en risk men genom att ha många aktier i portföljen så sprider du ut risken. 

I denna artikeln går vi igenom hur många aktier du bör ha i din portfölj och hur många man ska köpa.

Hur Många Bolag Ska Man Ha I Sin Portfölj?

Den absolut vanligaste rekommendationen är att man ska ha 10-15 bolag i sin aktieportfölj. Har du aktier för samma summa i varje enskilt bolag så utgör bolaget inte mer än 10% av ditt totala innehav. Det innebär att ifall ett enskilt innehav går dåligt så kommer det inte att påverka ditt totala kapital särskilt mycket. 

Du kan självklart ha fler än 15 bolag i din portfölj men det påverkar inte risken lika mycket. Den största minskningen av risken är nämligen i början när du har mindre bolag. Ju fler bolag du investerar i desto mindre påverkan på risken har den, även om den såklart sprider ut risken en del. 

Har man en väldigt stor summa kanske man vill ha mer än 15 bolag i portföljen då man vill sprida ut risken ännu mer. Det brukar vara ganska naturligt att ju större summa du har investerad, desto fler olika innehav har du. 

Äger du investmentbolag i din portfölj så kanske du inte behöver ha lika många andra bolag i portföljen. Detta eftersom investmentbolag redan investerar i flera olika bolag som du då indirekt är ägare i också. Detsamma gäller ifall du kompletterar ditt aktiesparande med ett fondsparande. Då får du bra riskspridning redan i fonderna.

Öppna ett konto gratis hos Avanza så kan du handla courtagefritt (gratis) upp till ett maxbelopp. Avanza har även en väldigt bra app som jag gillar att använda. Det är absolut en väldigt bra aktör inom värdepappershandel enligt mig.

Köp Aktier I Olika Branscher

Vill man minimera risken för att förlora stora delar av sitt kapital är det även viktigt att man investerar i bolag i olika branscher. Då plockar du nämligen även bort risken för att en specifik bransch ska kunna påverka portföljen allt för mycket. Du vill därför inte äga aktier i 10 bolag inom samma bransch, då blir du väldigt sårbar. 

Har du 10-15 bolag i din portfölj så är det en bra ide att de är fördelade på ungefär 5 branscher. 

Det finns flera olika branscher att välja med så det borde inte vara ett sås stort problem att välja ut några.

Utländska Aktier I Din Portfölj

Förutom att sprida ut risken mellan branscher är det också en bra ide att sprida den mellan olika marknader eller länder. Ofta tenderar man som svensk att enbart kolla på svenska bolag och därför enbart bli exponerad mot den svenska marknaden. Då blir man sårbar ifall Sveriges ekonomi skulle börja gå dåligt. Går Sveriges ekonomi dåligt så dras ofta alla bolag med. 

Skaffa därför gärna några enstaka aktier som är utländska. Att få exponering mot USA som är en stor ekonomi kan vara ett bra sätt att diversifiera sig.

De Flesta Svenskar Äger För Få Bolag

Det finns siffror på att svenskar i snitt bara äger 3-4 olika bolag. Det är på tok för lite ifall du vill ha en diversifierad portfölj som minimerar risken. 

Det är också extremt många som bara har 1 aktie i sin portfölj. Tydligt är det också att de som väl har mer än 1 aktie ofta har många fler. Detta då nästan hälften av alla svenskar bara har 1 aktie i sin portfölj och det är det som drar ner snittet.

Det var många som köpte telia aktier år 2000 då staten hade en utförsäljning. Det kan vara en anledning till varför det är så många som bara äger 1 aktie. 

Hur som helst bör du inte göra som gemene man. Se till att ha flera olika bolag i portföljen för att sprida ut risken.

Hur Många Aktier Ska Man Köpa I Ett Bolag?

Det är ingen lätt fråga att svara på. Det handlar mycket om hur stort ditt kapital är. Har du 50 000 i kapital som du vill investera så kan du ju inte bara köpa 10 aktier för 10 kronor styck. Då kommer de ta extremt lång tid att få hela summan investerad och det lär också kosta mycket i courtage (avgifter). 

Ett bolag som har delat upp företaget i många aktier har ju också ett lägre pris per aktie. Det innebär inte att bolaget är värt mindre, bara att varje enskild aktie kostar mindre. Därför blir det också svårt att säga hur många aktier du ska köpa i ett bolag. Detta då priset per aktie skiljer sig mellan bolagen och du kan få fler aktier i ett bolag än vad du får i ett annat. Viktigt att komma ihåg att du inte bara ska köpa i ett bolag för att aktie priset är lågt och du kan få många. 

Det bästa enligt mig är att placera lite varje månad. Då kan du bestämma på förhand att du exempelvis köper 3 st Investor aktier varje månad.

Avslutningsvis

En bra rekommendation är att ha 10 till 15 stycken olika bolag i din portfölj. Dessa bolagen ska helst vara spridda på ungefär 5 olika branscher. Det får också gärna vara något utländskt bolag. Allt detta för att sprida ut risken för att inte riskera att enskilda innehav påverkar det totala kapitalet för mycket. 

Det går såklart att ha både mindre och fler än 10 till 15 stycken då det bara är en generell rekommendation. Det allra viktigaste är att du hittar en plan som funkar för dig och som gör att du känner dig trygg i dina investeringar.

Förhoppningsvis har denna artikeln get dig lite klarhet på hur många aktier din portfölj bör ha.

Läs gärna också: De bästa aktieböcker 2020.