Hur bygger man en utdelningsportfölj? Vad är en utdelningsaktie?

Att bygga upp sin egna pengamaskin och leva på passiva inkomster i form av aktieutdelningar blir mer och mer populärt. Att leva på aktieutdelningar är en lockande tanke för många småsparare. Därför tänker jag i den här artikeln gå igenom hur man bygger en utdelningsportfölj och vad en utdelningsaktie är.

När du läst denna artikeln så kommer du veta hur man bygger en utdelningsportfölj.

Vad är en utdelningsaktie?

En utdelningsaktie är en aktie som får aktieutdelning. Aktieutdelning delar de flesta företag ut. 

Aktieutdelning är när bolaget delar ut föregående års vinst till aktieägarna. En del av vinsten brukar återinvesteras in i verksamheten och den andra delen till aktieägarna. Äger man aktier så är man ju delägare i bolaget. Då ska man också kunna ta del av vinsten i relation till hur många aktier man äger. Fler aktier ger alltså rätt till mer aktieutdelning. 

När man pratar om “utdelningsaktier” så är det vanligtvis aktier med hög utdelningsandel som man pratar om. Det är företag som har en stor utdelning i relation till aktiepriset. Hur stor utdelning ett företag har i relation till aktiepriset brukar kallas direktavkastning. Direktavkastning anges i procent och innebär hur stor del av din investering du får tillbaka genom utdelningar varje år. 

Pengarna som kommer från aktieutdelningar kan du göra vad du vill med. Du kan exempelvis återinvestera dem i samma bolag eller ta ut dem från börsen.

Vad är en utdelningsportfölj?

En utdelningsportfölj är en aktieportfölj där innehaven delar ut en andel av bolagets vinst till sina aktieägare. 

Innehaven i utdelningsportföljen behöver vara aktier och inte fonder. Detta då fonder inte har aktieutdelningar.

Jag rekommenderar att man skaffar ett konto hos Avanza för att bygga sin utdelningsportfölj. Som ny kund har de bra erbjudande för gratis courtage.

Varför är en utdelningsportfölj populär?

Att ha en utdelningsportfölj har blivit populärt då fler och fler vill ha passiva inkomster. Tanken på att kunna få in pengar passivt har vuxit i popularitet på sistone. Det har därför blivit naturligt att man även letar efter passiva inkomster inom aktiemarknaden. 

Det närmsta man kommer passiva inkomster på aktiemarknaden är via aktieutdelning. Det enda som krävs är att du är aktieägare och det i sin tur leder till att du får pengar varje år. Du behöver inte göra något särskilt utan kan bara sitta där varje år och ta emot utdelning. 

Att kunna leva på sin utdelningsportfölj är också en tanke som blivit populär. Tanken är då att ta ut en viss % av portföljen varje år för att leva på det. Aktieutdelningen är då tänkt att täcka den % så att den totala portföljens värde inte sjunker. Många som drömmer om detta har 4% som riktlinje. Man tar alltså ut 4% av portföljen varje år. Har man då en utdelningsportfölj med hög direktavkastning så täcker den oftast det du tar ut. 

En annan grundtanke med utdelningsportfölj är att aktiernas värde rör sig mycket upp och ner. Aktieutdelningen hos ett bolag som har en rimlig utdelningsandel rör sig inte lika mycket. Även om aktiepriset går ner så är ju aktieutdelning kvar, förutsatt att de inte sänker den.

Varför vill man ha en utdelningsportfölj?

Svaret på denna frågan kan man delvis hitta i varför den är populär. Den delen som jag inte nämnt tidigare är att utdelningar som betalas ut ger många valmöjligheter. 

De pengar du får kan du göra vad du vill med. Det innebär att det finns flera olika saker du kan göra. 

Exempel på vad du kan göra:

Att återinvestera pengarna in i aktier är något som är grymt. Det innebär att du nästa år får ännu mer aktieutdelning då du äger fler aktier. Detta eftersom ju fler aktier du äger, desto mer utdelning får du av bolaget. 

Att återinvestera utdelningen är något jag rekommenderar då får din “pengamaskin” att växa och ge dig mer pengar i framtiden.

Hur bygger man en utdelningsportfölj?

Hur bygger man då en utdelningsportfölj? Som jag nämnt tidigare så ska en utdelningsportfölj innehålla aktier. När du bygger en utdelningsportfölj så är det alltså aktier hos olika bolag som du ska titta på.

Har utdelningsportföljen en låg direktavkastning innebär det att du inte får några större summor utbetalt. Grundstommen i utdelningsportföljen är därför att ha aktier i bolag som har en hög direktavkastning. De får inte ha orimligt hög direktavkastning, då är risken att de kommer behöva sänka den. Det i sin tur leder till att marknaden inte litar på bolaget som i sin tur leder till en lägre aktiekurs. Rimlig men ändå hög direktavkastning är därför att föredra. 

Genomsnittet på de 30 mest omsatta aktierna (OMXS 30) på stockholmsbörsen är lite mindre än 4% i direktavkastning. Kring 4% eller lite över bör din utdelningsportfölj därför ligga på. 

När du får utdelningen så brukar det rekommenderas att du återinvesterar den och köper fler aktier. På så sätt så får du fler och fler aktier vilket leder till mer utdelning som sedan kan återinvesteras igen. En snöbollseffekt har då skapats.

Vilka bolag ska man ha i en utdelningsportfölj?

När du bygger en utdelningsportfölj så kan den se olika ut beroende på vad du själv gillar för bolag. Exempelvis kanske du endast vill ha stora bolag. Då innehåller din utdelningsportfölj endast stora bolag. 

Det vanligaste är däremot att inrikta sin utdelningsportfölj på någon av dessa sakerna. Det går självklart bra att kombinera dem också.

Bolag med hög direktavkastning

OMXS30 aktierna har ett snitt på ungefär 4% i direktavkastning. För en utdelningsportfölj så vill du gärna ha aktier som har en högre direktavkastning än snittet. 

Har ett bolag för hög direktavkastning så finns dock risken att de kan komma att behöva sänka den. Det vill du inte vara med om då det drar ner aktiekursen rejält. 

För hög direktavkastning kan också ge en indikation på att bolaget faktiskt går dåligt. Vilket i sin tur leder till att aktiekursen går ned och din aktier tappar i värde. 

När jag själv letar aktier till min utdelningsportfölj brukar jag kolla på aktier med 4-5% direktavkastning. 

Även om direktavkastningen kanske är låg så innebär det inte heller att direktavkastningen kan öka under flera år framöver. Bolaget kanske delar ut nästan 100% av vinsten men ändå ligger direktavkastningen bara på 2%. Då kommer det också bli ett problem i framtiden, ifall bolaget inte ökar sin vinst rejält. 

Det gäller alltså att vara vaksam oavsett vilken direktavkastning bolaget har.

Bolag som har en historik av att höja utdelningarna varje år

För att hitta bolag med stabil utdelningspolicy och som ser ut att må bra kan man kolla på historiken över utdelningarna. Har de höjt utdelningen för varje år så tyder det på att vinsten också har ökat och att de har en rimlig andel av vinsten som de delar ut varje år. Bolag som klarar av att höja utdelningen klarar också ofta av att öka vinsten och kassaflödet.  

När bolaget år efter år höjer utdelningen så blir det snabbt en snöbollseffekt. Köper du en aktie för 100 kr och utdelningen första året är 2 kr och året efter 3 kr så dröjer det inte lång tid innan du fått tillbaka hela investeringen.

Bara för att bolaget historisk har höjt utdelningen varje år så innebär det inte att det kommer fortsätta vara så. Däremot ger det en bra indikator på vad man kan förvänta sig och hur bolaget mår.

Preferensaktie

Det är en aktie med som har en förutbestämd utdelning. Har du en preferensaktie så vet du alltså hur mycket utdelning du ska få. Utdelningen kan alltså inte ändras på samma sätt som hos en vanlig aktie.

Att veta hur mycket utdelning du ska få är viktigt då du lättare kan räkna ut hur mycket total utdelning du kommer få. Den har också en lägre risk än en vanlig aktie vilket drar ned risknivån i portföljen.   

Aktiepriset på en preferensaktie rör sig sällan speciellt mycket. Därför kan det vara bra att inte endast ha preferensaktier i utdelningsportföljen om man vill ha en hög totalavkastning.

ETF:er med utdelning

En ETF är en börshandlad fond. Ett innehav i ETF:en innebär att du får löpande utdelningar. Däremot får du inte de andra delarna som ägandet av en aktie innebär. Du kan exempelvis inte gå på bolagsstämmor.

ETF:er eller fonder med utdelningar finns det en del att välja mellan. En populär ETF är dock XACT Högutdelare.

Vilka branscher har en hög direktavkastning?

Vilka branscher har då hög direktavkastning? Det finns flera och är du på jakt efter hög direktavkastning kan det vara bra att börja kolla på dessa branscher.

Banker

Direktavkastningen hos banker har historiskt varit väldigt hög. I nuläget ligger den på cirka 5-7% och den är som störst bland storbankerna. 

Fastighetsbolag

Fastighetsbolag har generellt rätt stora kassor. Hyrorna betalas ju in löpande vilket gör att de får en stor kassa. Det innebär att de också kan dela ut mycket till aktieägarna, vilket de brukar göra. 

Intäkterna från hyror är också ganska stabila vilket har gjort att även om det varit skakigt på marknaden så har utdelningarna inte sänkts. Hur det blir i framtiden går det inte att säga dock. 

Hur många bolag ska man ha i en utdelningsportfölj?

Det finns ingen gräns på hur många eller hur lite bolag man ska i en utdelningsportfölj. Däremot rekommenderar jag att sprida ut risken för att inte riskera att förlora hela kapitalet. Det kan du göra genom att ha 10-15 bolag i 3-5 olika branscher samt gärna något utländskt bolag. 

Gör du en riktigt djup analys i alla dina bolag så kan du eventuellt dra ner på antal bolag ifall du vill. Gör det dock endast ifall du är riktigt övertygad. 

Tänker du investera i 10-15 bolag när du bygger din utdelningsportfölj så tror jag dock personligen att du är på rätt väg. Då får du en bra riskspridning och ett enskilt bolag riskerar inte att påverka din portfölj allt för mycket.

Läs gärna denna artikeln om hur många bolag man ska ha i sin aktieportfölj.

Hur stort kapital ska man ha i utdelningsportföljen?

Den kan vara hur stor eller liten som helst. Ju större kapital ju mer utdelning lär du få utbetalt. 

Snittet på OMXS30 på stockholmsbörsen är ca 4%. Har du alltså 100.000 kr så kan du räkna med att få ut ungefär 4000 kr per år. 

Har du ett litet kapital så lär det inte bli några jättesummor. För att kunna leva på utdelningen i utdelningsportföljen så behöver du ett antal miljoner i kapital. Exakt hur många som behövs beror på hur stora dina kostnader är. 

Det är klokt att börja lite smått när du sätter ihop din utdelningsportfölj. Istället för att sätta in en klumpsumma så är månadssparande att föredra. Utdelningsportföljen kommer då sakta att byggas upp och du riskerar inte att investera klumpsumman när börsen är på toppen.