Hur mycket får jag låna baserat på inkomst?

räknar ut Hur mycket man får låna baserat på inkomst

För att få ett lån måste du uppfylla vissa krav – och hur de ser ut beror både på vilken långivare du vänder dig till och vad för slags lån du ansöker om. I den här artikeln går vi igenom vad som krävs av dig och din privatekonomi för att långivaren ska bevilja din låneansökan.

Vad krävs för att få ett privatlån?

Om du vill ta ett privatlån, även kallat blancolån, krävs vanligtvis att du:

Utöver att din årsinkomst måste vara högre än 200 000 kronor finns det inte några fasta gränser för hur stort belopp du får låna, bortsett från att många banker har ett maxtak på 350 000 eller 600 000 kronor. Vad som däremot påverkas av din privatekonomi är hur bra lånevillkor banken är beredd att ge dig. Om du har en låg inkomst och skulder anses det vara en större risk att låna ut pengar till dig, eftersom det ökar sannolikheten att du inte ska kunna betala tillbaka lånet som avtalat. Detta kommer i sin tur påverka hur hög ränta banken kommer att ta ut. 

Vad krävs för att få ett bolån?

Till skillnad mot ett privatlån finns det fler regler kring bolån, av den anledning att det handlar om betydligt större belopp. För att få ta ett bolån måste du:

Maxgräns på bolån

I nuläget finns det ingen maxgräns för hur mycket du får låna till en bostad, bortsett från att lånet inte får överstiga 85 % av bostadens värde. Den resterande delen kallas för kontantinsats och den behöver du finansiera med andra medel.

Amorteringskravet

När du tar ett bolån är det storleken på lånet i förhållande till din årliga bruttoinkomst, samt belåningsgraden, som avgör hur mycket du måste amortera varje år. Ifall lånet överstiger 70 % av bostadens värde måste du amortera med minst 2 % per år tills det är lägre än så, och 1 % per år tills lånet är belåningsgraden är lägre än 50 %. Om lånet dessutom är större än 4,5 gånger hushållets årliga bruttoinkomst behöver du amortera med ytterligare 1 % per år. 

Kalkylränta

Även om banken säger att du kommer att få en ränta på en viss räntesats behöver de säkerställa att din ekonomi skulle klara om räntan skulle gå upp. De utgår då från en så kallad kalkylränta som vanligtvis ligger ett par procentenheter över den ränta du faktiskt kommer att betala. Denna rutin är inte för att göra det svårare för dig att få lån, utan skydda dig från en mycket tråkig ekonomisk situation.  

Lånets villkor baseras på din kreditvärdighet

Något som är viktigt att vara medveten om är att lånevillkor alltid baseras på din privatekonomi. Efter att du har skickat in din låneansökan tar långivaren en kreditupplysning på dig, vilket innebär att de kollar upp din ekonomiska situation. Syftet med detta är att se hur kreditvärdig du är, det vill säga om din ekonomi skulle klara de kostnader som lånet medför. Några faktorer som påverkat ditt kreditbetyg är:

Det är med andra ord många fler aspekter än bara din lön som långivaren ser över när de försöker bedöma om du kommer att vara en bra låntagare. Om du har en hög kreditvärdighet bedöms du ha en god betalningsförmåga, och får en lägre ränta när du lånar pengar. Ju bättre kreditvärdighet, desto billigare blir det alltså att låna.

Så gör du för att förbättra din kreditvärdighet

Om du vill förbättra din kreditvärdighet och få bättre lånevillkor finns det flera saker du kan göra. Här kommer några tips: