Vad är Tiktok?

Tiktok växer snabbt men ändå finns det många som undrar vad Tiktok är? Appen blir bara mer och mer populär. Detta innebär att om du vill vara uppdaterad så behöver du veta vad det är. Du kan vara lugn, i denna artikel reder vi ut vad Tiktok är.

Vad är Tiktok och hur funkar det?

Tiktok är en app som är skapad av ett kinesiskt företag som heter ByteDance. Tiktok finns som app både på iOS och Android. Appen släpptes 2016 i Kina och året efter det så släpptes den för resten av världen. 

2017 köpte ByteDance Musical.ly som var en liknande app. Företaget tog sedan bort Musical.ly och skickade över alla användare till Tiktok. Vine var också en app som byggde på ett liknande koncept där du kunde lägga upp korta klipp. De lades också ner 2017 vilket innebär att Tiktok är ensamma på marknaden. 

Appen har 500 miljoner aktiva användare över hela världen. 

På Tiktok kan du göra klipp som är upp till 15 sekunder långa. Du kan också lägga ihop 4 stycken 15 sekunder klipp för att maximalt få ett klipp som är 60 sekunder. 

I appen finns det också en sida som heter “För dig”. Precis som det låter så är de videos som dyker upp där anpassade till dig. Det finns alltså en algoritm inom Tiktok som plockar fram videos som kan passa just dig. Känns detta system igen? Det finns liknande funktioner på nästan alla sociala medier nu för tiden och anledningen är simpel. 

Apparnas mål är att du ska spendera så mycket tid som möjligt på deras plattform. För att göra detta så måste de hela tiden ha din uppmärksamhet, annars gör du något annat. Genom sidan “För dig” kan de leverera de videos som du med störst sannolikhet kommer att gilla. Gillar du videon så kommer du antagligen se en till och så håller det på. De har alltså lyckats att få dig fast. 

Mer om hur du kan hamna på “För dig” sidan har jag skrivit här.

Vad är Tiktok?

Vad gör Tiktok unikt?

I en värld där det finns många sociala medier så gäller det att stå ut och vara unik. De största sociala medierna har alla något som gör att de sticker ut. Så vad gör Tiktok unikt?

Många av de andra sociala medierna är inriktade mot “lifestyle”. Man tar exempelvis bilder på sin middag eller när man tränar. Tiktok bygger istället helt på underhållande. Underhållningen är kort och det gäller att fånga folks uppmärksamhet redan från första sekunden. 

Den största delen av publiken är ung och det är också kreatörerna. Nu för tiden på andra sociala medier så finns även pensionärer. På Tiktok finns inga pensionärer eller iallafall väldigt få. Detta gör att de är ganska ensamma om att ha en sån ung användarbas. Jag tror dock att precis som med Instagram så kommer pensionärer och äldre hitta till appen. I takt med det kommer det säkerligen växa fram innehåll och klipp som passar just den publiken. 

Sen är det också som så att Tiktok innehåller mängder med olika saker. Det finns exempelvis utmaningar och skämt. Det finns plats för allt på plattformen och du kan lägga ut precis vad du vill.

Vill du ta din Tiktok till en helt ny nivå så läs artikeln om de bästa tripodsen för Tiktok 2020.

Vem använder Tiktok?

Idag använder väldigt många i samhället Tiktok oavsett vilken ålder de är. Störst målgrupp har de dock mellan 16 och 24 år. Tiktoks innehåll där allt sker snabbt och där man ska fånga uppmärksamheten snabbt passar bra för ungdomar. I dagens samhälle så ägnar folk inte saker mer än några sekunder innan de går vidare ifall de inte är nöjda. Särskilt den yngre publiken gör det. 

Statistik visar att var fjärde person som använder Tiktok är mellan 16 och 24 år. Därför är det väldigt lätt att tro att folk som är äldre inte alls använder appen. Det stämmer dock inte, hälften av de som använder appen är över 34 år. Detta innebär att det faktiskt inte är omöjligt att dina föräldrar eller dina vänner om du är äldre, använder Tiktok. 

Även om Tiktok riktar sig till den yngre publiken, den som är uppväxt med internet så finns det äldre som använder appen också. Man skulle kunna säga att appen passar för alla de personer som gillar att se korta kreativa klipp. I en värld där saker och ting går allt snabbare och snabbare så passar korta roliga klipp bra. Tiktoks målgrupp växer och växer hela tiden alltså.

Tiktok åldersgräns

På Tiktok behöver du vara 13 år för att få skapa ett konto. Är man under 18 år behöver man också tillåtelse av sina föräldrar. Detta skiljer sig inte direkt från andra sociala medier. 

Det kan vara en bra ide om föräldern håller koll på kontot ifall du är ung. Detta för att dels få kunskap om appen och för att se så att inget händer. 

I nuläget finns det inget sätt som du behöver bekräfta att du är över 13 år. Detta innebär att det fortfarande är möjligt att skapa ett konto om du uppger att du är äldre än vad du är.

Kan man bli känd på Tiktok?

Att bli känd på Tiktok är något du absolut kan bli. Det finns kändisar på Tiktok precis som på andra sociala medier. Många kändisar från andra appar har också sett potentialen i fenomenet och finns nu här också. 

Du kan testa och söka på någon kändis från någon annan app och du kommer troligtvis få upp dem på Tiktok. Detta är för att Tiktok är det som växer snabbast och som har en uppåtgående trend. När andra kändisar startar konton på plattformen så når de också en ny publik. Denna publik kan de sedan skicka över till andra plattformar och på så vis växa sitt totala antal följare.

Läs gärna också: Hur man tjänar pengar på Tiktok.

Svenska Tiktok kändisar

Tro det eller ej men vi har Tiktok kändisar i Sverige. Vissa har till och med flera miljoner följare.

Izaandelle

Izaandelle är den största svenska Tiktok kändisen mätt i följare. Kontot ägs av 2 tvillingar som är 14 år. De har i dagsläget 5 miljoner följare.

De började med att filma sig själva när de dansade och lägga ut detta. Idag har de alltså 5 miljoner följare och 800 000 följare på Instagram och Youtube. De har alltså tagit sina följare och skickat över en del av dem även till andra plattformar. Precis vad jag sa man kunde göra innan. 

Det ska sägas att det knappast har varit en nackdel att de är tvillingar. Det är få saker som folk gillar mer än att se tvillingar göra saker. Fråga mig inte varför men sådana klipp går ofta väldigt bra.

Nattid

Nattid är 18 år och kommer från Skåne. Hon har tidigare haft problem med mobbning och liknande. På Tiktok fann hon dock sin plats, där hon kunde vara som hon ville och använda sin kreativitet. Idag har 2,4 miljoner följare på plattformen. Hon har också använt sitt kändisskap på plattformen till att också bli känd på andra plattformar. Dessutom har hon lanserat en egen bok och en egen parfym.

Är Tiktok säkert?

På internet idag förekommer det mobbning vilket såklart är väldigt tråkigt. Detta förekommer i princip på alla plattformar. Så är Tiktok säkert eller är det som alla andra appar?

På Tiktok har de till skillnad från andra appar många inställningar som du kan ändra på för att skydda dig. Det finns möjligheter att blocka olika saker, ta bort meddelandefunktionen och gömma sitt konto så att andra inte kan hitta en. 

Det finns alltså åtgärder som man kan ta till ifall det behövs. Tiktok handlar dock i grund och botten om att man skapar och delar roliga klipp. Det ska vara en plats där man har roligt och ifall det inte är roligt så finns det åtgärder man kan göra.  

Vill du bara kolla på klipp så rekommenderar jag att du går in i inställningar och fyller i att du inte vill att andra ska hitta dig.

Jag har tidigare skrivit en artikel om hur du kan göra ditt konto privat och den kan du läsa här.

Är Tiktok här för att stanna?

Tiktok växer för varje dag som går och ingenting tyder på att det kommer att upphöra. Folk älskar den snabba underhållningen och allt går bara snabbare och snabbare nu för tiden. 

Risken är däremot att Tiktok dör ut som Vine gjorde. I slutet av tiden som Vine fanns så hade dess popularitet minskat rejält. 

Men jag tror ändå att vi kommer att få se Tiktok under en lång tid framöver. Youtube är där du kan få långa klipp och underhållning, så varför skulle det inte finnas en med korta klipp?

Här kommer ett klipp som också förklarar vad Tiktok är, dock på engelska.

Oliver

1 reaktion på ”Vad är Tiktok?”

  1. Pingback: Tjäna pengar på Tiktok - hur funkar det? - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.