Vad är Pinterest och hur funkar det?

Pinterest är ett socialt nätverk med bilder som används av miljontals. Användare sparar sina bilder och det blir som en digital anslagstavla. 

Vad är Pinterest?

Pinterest är vad man skulle kunna kalla en digital anslagstavla. Är man inne på Pinterest så scrollar man alltså runt mellan andras anslagstavlor där de kan ha pinnat fast allt från mode till recept. Pinna är alltså när du fäster den på din digitala anslagstavla. De bilder som du gillar kan du sedan välja att pinna fast på din anslagstavla. Dessa bilder kan du också placera under vissa flikar vilket gör det organiserat och snyggt. 

Anslagstavla Pinterest

Pinterest finns både som app och i webbläsaren. Du kan enkelt skapa ett konto och välja de ämnen som intresserar dig. Ditt flöde kommer sedan att fyllas av de ämnen som du valt.

Hur registrerar man sig på Pinterest?

Ja hur registrerar man sig egentligen? Ett alternativ är att använda sig av facebook. Du kan välja att skapa ett konto med facebook och logga in med hjälp av det. Om du går via facebook så innebär det ofta att Pinterest får åtkomst till vissa saker. De saker som Pinterest får åtkomst till visas när du loggar in med facebook och du måste manuellt godkänna det. Varje gång du sedan behöver logga in så loggar du in med facebook alltså. Det går också att skapa ett konto med hjälp av din mail och ett lösenord. Välj det som passar dig bäst!

Nästa steg är att man ska besvara en del frågor som exempelvis ålder och vilket kön man är. Sedan vill dem att du ska välja 5 olika ämnen som ska utgöra starten på ditt flöde. Dessa ämnen kan du välja helt fritt men det finns också kategorier som Pinterest har plockat fram för att göra det smidigt. Ifall du är inne på din dator så kommer du också rekommenderas att installera deras plugin. Den gör det möjligt att pinna bilder direkt när du är ute och surfar vilket är väldigt smidigt.

Varför ska man använda Pinterest?

Kanske ska du starta upp ett nytt projekt och behöver inspiration? Då är Pinterest perfekt, eftersom du kan söka på olika ämnen så kan du få fram många olika ideer till ditt projekt. istället för att titta i en modetidning innan du bestämmer dig för att köpa så kan du kolla på Pinterest. Dessutom kan du själv välja exakt vad du vill titta på vilket gör att det blir väldigt effektivt. 

Pinterest är inte heller lika socialt som exempelvis Instagram. Detta då man inte använder sig av likes och kommentarer på samma vis. Pinterest scrollar du igenom för att få inspiration, inte för att tycka till och ha diskussioner på internet. Folk från hela världen använder Pinterest vilket gör att det finns något för alla, oavsett vad man gillar att kolla på. 

Den publik du lyckas få på Pinterest kan du sedan skicka vidare till en annan plattform. Pinterest är alltså ett bra sätt att synas på och för att växa på sociala medier om det är det man vill.

Hur fungerar profilen på Pinterest?

På din profil finns alla pins som du väljer att spara och alla anslagstavlor som du väljer att skapa. Du kan också se vem som följer dig och vilka profiler som du följer. Du kan kolla på allas profiler vilket innebär att alla också kan se din. Dina privata anslagstavlor förblir dock privata och endast du kan se dem. 

Din profil visar mycket vem du är som person. Vad du har för intressen och vad du inspireras av. I takt med att dina intressen förändras så kan det vara intressant och gå tillbaka till gamla anslagstavlor. Då kan du se vad du inspirerades av då.

Hur hittar man bilder att pinna?

Ja hur hittar man bilder som man är intresserad av och som man är beredd att pinna? Det finns lite olika sätt och här listar jag de jag kommer på. Det finns en bra video som går igenom grunderna i hur Pinterest fungerar och den kan du se här.

Relaterade pins

Pinterest har precis som alla andra sociala medier en algoritm vars uppgift är att ge användare relevant innehåll. När du väl har hittat en bra bild kan du scrolla ner för att se liknande bilder. Dessa bilder har algoritmen alltså plockat fram och den visar liknande bilder som du har gillat för. Det går också att se nya profiler som passar det innehåll som du brukar gilla

Sök

Både på webbsidan och i appen ges möjlighet att söka på profiler och ämnen. Det finns också kategorier som du kan välja mellan eller så skriver du helt fritt. När du har sökt så dyker det upp massa med träffar i ditt flöde på det du har sökt. När du sedan hittar något du gillar så kan du pinna och fortsätta letandet.

Tjäna pengar på Pinterest

Hur kan man då tjäna pengar på Pinterest? Det går att tjäna pengar på Pinterest precis som på alla andra sociala medier. Precis som de andra sociala medierna behöver du dock folk som följer dig. Detta av förklarliga skäl då företag vill synas inför folk och därför behöver du ha följare som ser det du lägger ut.

Vill du lära dig mer om hur du kan tjäna pengar på Pinterst kan du göra det här.

Betalda samarbeten med företag

Blir du stor på Pinterest så kommer företag att börja höra av sig för att synas på ditt konto. Är du aktiv inom en speciell nisch så kommer du vara väldigt värdefull och kan ta mer betalt. Är du inom tränings nischen så kan du exempelvis förvänta dig att få erbjudanden från olika gymkedjor och kosttillskott sidor. Träning är en väldigt lukrativ bransch och flera företag är beredda att betala bra för att synas. Se dock till att du står bakom deras produkt som du marknadsför, annars kan det uppkomma jobbiga situationer senare.

Sälj din egna produkt med hjälpa av Pinterest

Gillar du att sälja saker? Vill du ta del av hela vinsten själv? Då passar det bra att sälja din egna produkt till de som följer dig på Pinterest. Eftersom du redan har folk som följer dig så har du gratis marknadsföring på ditt egna konto. Eftersom du inte betalar något för marknadsföringen så blir kostnaderna mindre och vinsten större. 

Vad ska man då sälja? Man kan sälja precis vad som helst så länge som folk är beredda att betala för det. Kanske kan du lära ut något som du kan eller så gillar du att designa kläder. Det finns något för alla. En vanlig sak som de flesta som sysslar med sociala medier säljer är merch. Det innebär att man trycker en logga eller något som är symboliskt för en själv på kläder och säljer dessa till sina följare. För att detta ska funka behöver du ha en rätt stor följarskara och lojala följare. Det finns flera företag som bara sysslar med merch och gör det lätt för den som vill sälja merch.

Oliver

1 reaktion på ”Vad är Pinterest och hur funkar det?”

  1. Pingback: Tjäna pengar på pinterest - hur kan man tjäna pengar på pinterest? - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *