Vad är en indexfond?

Vad är en indexfond? Du har säkert hört ordet indexfond flera gånger utan att veta vad som menas med det. I denna artikel ska vi gå igenom allt du behöver veta om en indexfond.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Savr och Avanza Bank.

Vad är ett index?

Ett index är en beräkning som visar hur ett visst värde har utvecklats sett till en viss tidpunkt. På aktiemarknaden är index ett väldigt vanligt begrepp. 

Ett aktieindex visar hur ett visst antal aktier har utvecklats under en viss tidsperiod. Denna utveckling brukar man kalla värdeutveckling. Det mest använda indexet i Sverige är OMX30. Oftast när man i media pratar om börsen så är det detta index man menar. OMX30 mäter hur aktiekurserna för de 30 mest omsatta aktierna på den svenska börsen.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett index. En passivt förvaltad fond innebär att köp och sälj sker per automatik. Syftet med en indexfond är alltså att den ska följa ett index. För att göra det så måste ju de aktier som ingår i indexet också vara lika stora i fonden. En aktie som har 10% vikt i ett index måste också ha 10% vikt i fonden för att den ska kunna följa index. Alltså är det rent praktiskt möjligt att köpa dessa aktier separat men du sparar tid genom att köpa en andel i fonden. Du behöver inte heller sitta och sälja eller köpa för att hela tiden återspegla index eftersom fonden gör det automatiskt. 

Som jag nämnde tidigare så är OMX30 ett index, detta index kan man genom en indexfond följa. Det finns indexfonder till i princip vartenda index. Alla Indexfonder följer inte ett aktieindex heller utan det finns fonder som följer råvaruindex som exempelvis guld. 

Målet med en indexfond är att återspegla den avkastning som det index man följer får.

Varför är indexfonder bra?

Aktivt förvaltade fonder som är motsatsen till passiva indexfonder innebär att förvaltarna aktivt förvaltar fonden. Eftersom index är genomsnitts avkastningen av börsen så innebär det ju att hälften överträffar indexet och den andra hälften underpresterar index. När du väljer att köpa en indexfond så går du med på att just få den genomsnittliga avkastningen som det valda indexet ger. Aktivt förvaltade fonder har högre förvaltningskostnad än indexfonder.

Just den låga förvaltningsavgiften är det som gör indexfonder bra, dessutom så garanterar du dig själv en genomsnittlig avkastning. Stockholmsbörsen har historiskt avkastat kring 8% per år och det är då dessa % du hade tagit del av om du hade haft en indexfond i det indexet. Nu är ju detta historia och ingen vet hur avkastningen kommer att se ut i framtiden. 

Varför har en indexfond en låg förvaltningsavgift?

Eftersom en indexfond följer ett förutbestämt index så innebär det att mycket av förvaltningen (köp och sälj) kan automatiseras. Man behöver inte ha analytiker eller lägga så mycket tid på att studera vilka bolag som man ska köpa eftersom allt sker per automatik. Detta innebär att det finns färre personer att betala lön till och kostnaderna blir därför låga. Detta innebär att de inte behöver ta ut en så hög förvaltningsavgift och därför behöver du som kund inte betala så mycket. 

Kort och gott innebär det att eftersom förvaltarna inte behöver lägga så mycket tid eller pengar på att förvaltningen så blir förvaltningsavgiften låg.

Vad är en låg förvaltningsavgift för en indexfond?

Den genomsnittliga förvaltningsavgiften som indexfonder har är ca 0,5%. En aktivt förvaltad fond ligger på ungefär 1,25%. 

En låg förvaltningsavgift för en indexfond är därför under 0,5%. Det finns flera indexfonder som till och med ligger kring 0,2%. Det finns också flera som erbjuder 0% i avgift dock så är ofta det underliggande indexet som fonden följer inte så stort. Det är också viktigt att avgiften är låg då den belastar avkastningen. 

Avanza erbjuder en fond som heter Avanza Zero och den har 0% i förvaltningsavgift. Fonden följer OMX30 och har alltså ingen avgift. Även Nordnet har en liknande fond utan avgift som heter Nordnet Indexfond Sverige. 

Alla nätmäklare har ett bra utbud så titta därför runt på deras plattform och se vad som passar dig. 

Vem passar en indexfond bra för?

Att köpa en indexfond är något som både experter och journalister ofta ger. Detta eftersom det passar de allra flesta. Allra bäst passar den för den som inte vill vara så aktiv och som inte byter fonder särskilt ofta. Att placera i indexfonder är något som man gör på en eftermiddag och sedan låter ligga i flera år. 

Indexfonder passar helt enkelt bra för den som vill följa med aktiemarknaden men inte själv aktivt behöva göra några val. Dessutom garanterar du att du får snittavkastningen av det underliggande indexet. De allra flesta i Sverige vill inte aktivt hålla på med fonder och aktier då de inte tror sig förstå på det. Därför passar Indexfonder bättre för de allra flesta.

Vart kan man köpa en indexfond?

En indexfond går att köpa hos alla banker. Det du behöver ha är något av följande konton hos en bank Kapitalförsäkring, Investeringssparkonto och Aktie- fond depå konto. Dessa konton är gratis att öppna. Investeringssparkonto även kallat ISK är mest fördelaktigt sett till skatten samt om du själv vill gå på bolagsstämmor. Kapitalförsäkring har samma skatt men man kan inte gå på bolagsstämmor medan aktie- fond depå konto har skatt på den vinst man gör. 

Idag är det inte längre de vanliga storbankerna som är mest populära när det kommer till aktier och fonder. Det finns nu 3 st olika banker som är inriktade på just aktier och fonder främst. Dessa 3 är: Avanza, Nordnet och Savr. Du som är mest sugen på indexfonder eller fonder överlag borde skapa ett konto på Savr. Detta eftersom de har de lägsta förvaltningsavgifterna för fonderna. Eftersom de inte själva tar lika stor procent av den betalning som fondbolagen betalar till bankerna så kan de ha låga avgifter. Generellt sätt är Savr nästan 50% billigare än Avanza och Nordnet. Utbudet av fonder är samma hos alla 3. 

Ifall du också vill köpa aktier så går detta inte att göra hos Savr. Därför kan det vara bra att skapa ett konto på Avanza eller Nordnet. Båda har snarlika courtage avgifter och bra erbjudande för dig som blir ny kund. Jag rekommenderar att man har fonderna hos Savr och aktier hos antingen Nordnet eller Avanza.

Bästa indexfonderna 2020

Det är naturligtvis omöjligt att veta vilka som kommer att gå bäst i framtiden. Dessa som jag listar här har dock alla en låg förvaltningsavgift vilket innebär att de inte påverkar avkastningen särskilt mycket.

Avanza Global

Avanza Zero

Nordnet Indexfond Sverige

Öhman Etisk Index Europa

Det finns verkligen hur många fonder som helst, så se till att kolla runt i fondutbudet hos någon av nätmäklarna.

Andra typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder. Här nedan listar jag dem.

Aktiefond

Precis som det låter så är en aktiefond en fond som består helt eller till stor del av aktier. Aktiefonder innehåller ofta ett stort antal aktier men kan också innehålla relativt få. 

Fond i Fond

Fond i fond, visst låter det konstigt? Det är faktiskt en fond som äger andelar i andra fonder. Detta innebär att de får exponering mot jättemånga olika aktier eller andra värdepapper. Tänk dig att fonden har andelar i 10 olika fonder som alla har 30 aktier i sin fond. Då får du exponering mot 300 aktier, förutsatt att det inte finns några aktier som används i flera fonder. 

Etikfond

Detta är ett samlingsnamn för de fonder som exempelvis inte investerar i betting eller tobak. 

Blandfond

En blandfond är en fond som innehåller en blandning av olika värdepapper. Den innehåller en blandning av olika räntor och aktier alltså. 

Räntefond

En fond som placerar i räntor, precis som det låter alltså! Räntor är ofta ganska säkra och därför är avkastningen inte lika stor som i aktier där risken är större. 

Lycka till!

Oliver

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd.

4 reaktioner på ”Vad är en indexfond?”

  1. Pingback: Vad är en aktiefond? - digital-inkomst.se

  2. Pingback: Vad är en Fond-i-Fond? - digital-inkomst.se

  3. Pingback: Blandfonder - Vad är en blandfond? - digital-inkomst.se

  4. Pingback: Guide: Vad är en fond och hur funkar en fond? 2020 - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.