Vad är en Fond-i-Fond?

Fond-i-fond är något som man inte så ofta hör om, men vad är en fond-i-fond och vad innebär det? En fond-i-fond är en utmärkt investering och det är därför bra om du vet vad det är. Du behöver inte vara orolig, vad en fond-i-fond är går vi igenom här nedan.

Vad är en fond-i-fond?

“Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Savr och Avanza Bank”.*

Vad är en fond?

Först och främst behöver vi veta vad en fond är. En fond innehåller värdepapper. Dessa värdepapper kan exempelvis vara aktier och räntor. 

Det fonden gör är att den investerar i värdepapper. När dessa värdepapper går upp i värde så tjänar fonden pengar. Dessa pengar tillfaller dig som äger andelar i fonden. 

En fond ägs av ett fondbolag. På fondbolaget finns det fondförvaltare som har i uppgift att förvalta fonden. Stora fondbolag har ofta analytiker som kan hjälpa förvaltarna med att analyser exempelvis företag. 

En aktivt förvaltad fond innebär att fondförvaltaren aktivt sitter och letar efter investeringsmöjligheter dagligen. Ifall det är en passivt förvaltad fond så brukar man sätta strategin när man startar upp fonden. Ofta är strategin att man ska följa ett visst index. Då kan man automatisera handeln så att fonden hela tiden återspeglar hur indexet ser ut. 

När du investerar i en fond så får du fondandelar. Detta innebär att du äger en del av fonden. Äger fonden aktier i 20 olika bolag så innebär det indirekt att du blir delägare i dessa

Vad är en fond-i-fond?

En fond-i-fond är precis som det låter, en fond som investerar i andra fonder. Man placerar alltså inte direkt i värdepapper utan genom andra fonder. Fondförvaltaren behöver därför inte fundera på vilket värdepapper som det ska investeras i. Det fondförvaltaren istället letar efter är andra bra fondförvaltare som driver fonder som han kan investera i. 

En fond-i-fond är alltså en fond som investerar i andra fonder.

Förvaltningsavgift fond-i-fond

Att spara i en fond-i-fond är ofta dyrt sett till förvaltningsavgiften. Detta eftersom det blir kaka på kaka. Fond-i-fonden betalar först förvaltningsavgifter till de fonder som de investerar i. Sedan får du som investerar i deras fond betala en förvaltningsavgift till dem. Detta innebär att det blir mer pengar som försvinner i avgifter än om du själv hade placerat i alla de olika fonderna separat. 

En indexfond brukar ligga på under 0,5% i avgift och en aktivt förvaltad fond på ungefär 1,25%. I en fond-i-fond kan du i vissa fall få betala upp mot 3%.

Varför skaffar man en fond-i-fond?

Anledningen till varför man väljer att placera i fond-i-fond är för att man får en så bred exponering. Det jag menar med det är att du får en exponering mot så många olika branscher och geografiska platser. En bred exponering innebär att du sprider ut risken och inte riskerar att förlora alla pengar ifall en bransch går dåligt. Ifall en fond-i-fond har placerat i 10 olika fonder som i sin tur har 30 olika aktier i sin fond. Då får du en exponering mot totalt 300 aktier och företag. Det säger sig självt att man sprider ut risken då.

Vem borde skaffa en fond-i-fond?

En fond-i-fond passar de allra flesta svenskar. Många i dagens samhälle vill inte själva sitta och aktivt investera i värdepapper. Då är detta en väldigt bra lösning. Placerar du i en fond-i-fond så vet du att du kommer få en bred exponering mot många olika branscher och länder. Du vet också att din risk kommer att spridas ut. 

Fond-i-fond är optimalt för den person som bara vill investera i en fond och sedan ha det överstökat.

Vart kan man skaffa en fond-i-fond?

En fond-i-fond går att investera i hos de allra flesta banker, mäklare och fondbolag där ute. Det finns 3 stycken banker och nätmäklare som är mycket inriktade på att göra handel med värdepapper lättillgängligt. Dessa är Savr, Avanza och Nordnet. Alla 3 är bra aktörer och det är gratis att bli kund.

Savr är dock bäst när det kommer till att investera i fonder. Vanligtvis när du placerar i en fond och betalar förvaltningsavgift så går en del till den bank som du handlar genom. Hos Savr är den avgiften mycket lägre än hos andra aktörer. Därför kan fonderna hos Savr vara mellan 30-50% billigare. En lägre avgift kan göra en hel del med resultatet på lång sikt så därför är det viktigt att du håller den låg om möjligt. Detta är särskilt viktigt med tanke på att de flesta fond-i-fond har en relativt hög avgift.

Hos Savr kan du däremot inte handla med aktier vilket innebär att om du också vill ha aktier på ditt konto så bör du öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet också. Det mest optimala är att ha fonder hos Savr och aktierna hos Avanza eller Nordnet. Både Avanza och Nordnet har bra erbjudande kring aktiehandel för dig som ny kund.

Andra typer av fonder

Att välja vilken typ av fond man ska placera i kan ofta upplevas som en djungel. Här skriver jag därför lite kort om varje typ så att du kan få klarhet i vad de innebär.

Aktiefond

Det är en fond som innehåller en stor del aktier. Den är ofta aktivt förvaltad.

Blandfond

Precis som namnet låter så innebär det att fonden bland mellan olika sorters värdepapper. Det är vanligt att en blandfond blandar mellan räntor och aktier.

Indexfond

Det är en typ av aktiefond. Detta innebär att den innehåller stor del aktier. Skillnaden är att den följer ett index som man vid start av fonden har bestämt att följa. Den återspeglar alltså indexets avkastning. En indexfond är passivt förvaltad.

Etikfond

Det är en fond som inte investerar i vissa saker som exempelvis tobak och betting företag.

Räntefond

Fonden placerar i räntebärande värdepapper. Räntor ses ofta som mer säkert än aktier och därför är ofta avkastningen lägre.

Oliver

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd.

4 reaktioner på ”Vad är en Fond-i-Fond?”

  1. Pingback: Vad är en aktiefond? - digital-inkomst.se

  2. Pingback: Vad är en indexfond? - digital-inkomst.se

  3. Pingback: Blandfonder - Vad är en blandfond? - digital-inkomst.se

  4. Pingback: Guide: Vad är en fond och hur funkar en fond? 2020 - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.