Vad är en bloggportal?

När du har bestämt dig för att börja blogga så kommer nästa fråga, vart ska du börja blogga? Det finns egentligen bara två alternativ, bloggportal eller på en domän hos ett webbhotell. Men vad är en bloggportal? Det går vi igenom i artikeln.

Vet du inte riktigt vad en blogg är och hur det funkar så finns det en artikel här.

Vad innebär en bloggportal?

En bloggportal är en hemsida eller portal där du kan ha din blogg. Det brukar funka som så att du skapar ett konto och sedan designar din blogg så som du vill att den ska se ut. Beroende på hos vilken bloggportal du har konto hos så kan du designa din blogg lite olika. I grunden spelar det dock ingen roll hos vilken bloggportal du designar din blogg hos, det finns snarlika funktioner för design. 

Bloggportalen är alltså ett smidigt sätt för dig som vill sätta upp din egna blogg. På bloggportalen kan du sköta allt som behöver att skötas för att ha en fungerande blogg. 
Vissa bloggportaler ger möjligheten att kunna tjäna pengar på sin blogg, exempelvis Nouw.

Vad Är En Bloggportal?

Läs igenom avtalen

När du går med i en bloggportal så behöver man godkänna en del avtal. Dessa avtal är viktiga att läsa igenom, precis som alla avtal är. Nästan ingen kollar verkligen igenom vad det står i avtalen som man godkänner på nätet. Det behöver det bli bättring på!

En del bloggportaler har riktlinjer kring hur du ska förhålla dig till företag som vill köpa ett sponsor inlägg. 

På vissa bloggportaler så äger du inte ens dina inlägg, du kan därför inte flytta med dina inlägg ifall du skulle byta bloggportal. Se därför till att åtminstone skumma igenom avtalen innan du godkänner dem.

Varför är en bloggportal bra?

Ja, varför är en bloggportal egentligen bra? Den största fördelen med en bloggportal är att du kan få fler tittare. Är du med i en bloggportal har du chansen att hamna på deras topplistor och din blogg kommer då visas för tusentals personer. Du får alltså möjligheten att kunna få många nya lojala besökare. 

Risken är dock stor att de inte blir lojala då de hitta dig av en slump. Men att få några nya lojala besökare är ändå mer än välkommet. 

En bloggportal kan också hjälpa dig att få samarbeten. Detta förutsätter dock att du är en stor bloggare men det finns fall där bloggportalen lyckats hitta samarbeten till deras bloggare.

Bloggar du hos en bloggportal så har du nästan inga kostnader och det är gratis att skapa en blogg. Detta är ett utmärkt sätt för dig som vill testa på att börja blogga.

Att skapa sin blogg är väldigt smidigt genom bloggportalerna. Det enda som krävs är egentligen att du ska börja producera inlägg.

Varför är en bloggportal dåligt?

En bloggportal kan vara dålig på grund av lite olika orsaker. En av de har vi redan nämnt, avtalen kan vara dåliga. Avtalen är nog faktiskt den största anledningen till varför en bloggportal kan vara dåligt. Har man dock läst igenom avtalet och sett att inget skumt står med så är en bloggportal fantastisk. 

En annan dålig sak med bloggportaler är att det är de som placerar reklambanners på din blogg. Intäkterna från reklamen går till bloggportalen. Detta innebär att du förlorar en  intäktskälla ifall du bloggar på en bloggportal. 

Ytterligare en dålig sak är att bloggportalens namn brukar finnas med i ditt domännamn. Exempelvis kan det se ut så här: www.dinblogg.bloggportalen.se. Det ser inte alltid så snyggt ut. Skapar du istället din blogg genom ett webbhotell och köper en domän så ser det proffsigare ut. Ifall du är på jakt efter samarbeten med företag kan det vara snyggt att ha din egna domän. Webbhotell och domän kostar dock pengar så om du inte vill lägga ner så mycket pengar på din blogg är en bloggportal perfekt. 

Att blogga hos en bloggportal innebär att allt du gör går genom dem. Det kan ibland vara skönt att slippa att allt ska gå igenom dem och då rekommenderar jag istället att du köper hosting hos ett webbhotell och ett domännamn.

Hur kan man tjäna pengar på en bloggportal

Vissa bloggportaler ger betalt per sidvisning. Kommer en besökare och kollar på ditt inlägg så är det alltså en sidvisning och du får betalt. Detta är ofta något som de lockar med när du har blivit en lite större bloggare. De vill då att du ska flytta över din blogg till deras bloggportal. 

Andra sätt att tjäna pengar på ditt bloggande hos en bloggportal är samma som om du bloggar på en egen hemsida. 

Du kan tjäna pengar på samarbeten med företag. De är ofta väldigt lukrativa då företaget kan rikta sin reklam mot din målgrupp. För att kunna få samarbeten behöver du dock ha en del besökare.

Vem borde använda sig av en bloggportal

Den som borde använda sig av en bloggportal är någon som inte vill lägga ned så mycket pengar på sitt bloggande. Domän och hosting kostnaderna täcks ju av bloggportalen. 

En bloggportal är också att rekommendera för den som precis har börjat och som behöver lite guidning. Bloggportaler har ofta guider på hur man sätter upp sin blogg och som kan vara bra för den som behöver hjälp. 

Jag rekommenderar dock att man istället ska skaffa hosting hos ett webbhotell och ett domännamn. Detta då det ser mer proffsigt ut och du slipper allt krångel som en bloggportal kan skapa vid ett senare skede i din blogg karriär. Det kostar heller inte så mycket, många webbhotell har paket som bara kostar några tior i månaden. Hosting hos webbhotellen ger dig också tillgång till deras sidbyggare och WordPress. Där kan du skapa och designa din egna sida och det är väldigt smidigt. 

Vill man verkligen satsa på sitt bloggande så är det en självklarhet att man ska skaffa sin egna hemsida. Kostnaden för att ha din egna sida kommer att täckas relativt snabbt ifall du börjar få lite besökare.

Vilka bloggportaler finns det?

Exempel på bloggportaler är:

Nouw

Blogger

Tveka inte att ställa frågor i kommentarsfältet!

Oliver

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.