Vad är en blogg?

Du har säkert hört folk prata om olika bloggar, men vad är en blogg egentligen? Ordet blogg kommer ursprungligen från det engelska ordet blog. I denna artikel går jag igenom vad en blogg egentligen är.

*Inlägget innehåller annonslänkar till Adrecord.

Definitionen av en blogg

Precis som jag redan skrivit så kommer blogg från engelskans blog. Enkelt kan man säga att en blogg är en dagbok online. Man för alltså dagboksanteckningar online som andra kan läsa.

Förr kallade man en blogg för dagbok, webbkrönika eller loggbok. Gemensamt för en blogg är dock att man uppdaterar den kontinuerligt med nytt innehåll. Inläggen hamnar också i kronologisk ordning vilket innebär att det senaste inlägget hamnar högst upp.

Vem var den första bloggaren?

Den första bloggaren var Justin Hall. Justin började sitt bloggande 1994 när han gick på college och har sedan dess bloggat på flera olika hemsidor. Den första sidan han startade kallades “Justin’s Links From The Underground”. Hans första läsare var hans klasskamrater. 

Idag är han främst en entreprenör och journalist. Sedan 1994 har flera personer bloggat och många av de som bloggade för länge sedan är nu kändisar.

Skillnaden på en blogg och en webbsida

Den största skillnaden mellan en blogg och en webbsida är att en blogg är ett specifikt innehåll på en webbsida. Ett exempel på detta kan vara företag som har en webbsida, på denna webbsidan har de även en blogg som man kan gå in på. Bloggen är alltså ett specifikt innehåll på just den webbsidan. Driver du enbart en blogg så är bloggen det enda som du skriver medan företag ofta också har andra sidor med annan information. Många företag använder sig dock av blogg på sin webbsida för att kunna driva in mer trafik. 

När man skriver ett blogginlägg kan dessa “ranka” på google. Detta innebär att de hamnar högt när du söker på ett specifikt ord eller mening på google. Kan företagen då driva in trafik via inläggen så har de möjlighet att länka till andra sidor på webbsidan där de kan sälja på dem saker. 

En tumregel som jag gillar att ha är att om det är en blogg så uppdaterar man flera gånger i veckan med inlägg. De webbsidor som inte har en blogg så uppdaterar man mer sällan och skriver inte lika personligt. I bloggar använder man sig ofta av ord som “jag” och man skriver ofta på tal-språk.

Vad är meningen med en blogg?

Det finns många anledningar till varför man ska driva en blogg eller läsa en sådan. En anledning till varför man börjar blogga är för att man vill förmedla någonting. Det kan vara flera olika saker som man vill förmedla. Kanske vill man att läsaren ska köpa något av en eller så vill man förmedla ett visst budskap. Något som är hett just nu är klimatkrisen. Många har starka åsikter om detta och då är en blogg ett bra sätt att sprida sin åsikt på.  

Majoriteten driver dock bloggar för att de tycker det är kul och för att de vill dela med sig om vad som händer i deras liv. De som blir störst på bloggande är ofta de som inte tänker att de ska tjäna pengar.

Vissa driver också en blogg för att tjäna pengar. Du kan tjäna pengar på annonser, samarbeten och affiliate länkar. Det allra vanligaste är dock att använda sig av annonser. När någon klickar på den så tjänar man några kronor. 

Dessutom kan företag använda sig av en blogg för att driva trafik. Tanken är att folk ska läsa igenom inlägget och sedan gå till en annan sida på hemsidan och kanske köpa något.

Vad lägger man upp på en blogg?

Det finns egentligen 3 st olika saker som man kan lägga upp, antingen text, bilder eller film. Man kan självklart blanda och använda alla 3 om man vill. Det är till och med bra att använda sig av de 3 olika sätten för att variera sig. Det gör det också roligare för läsaren att följa med i dina blogginlägg.

Har du tänkt att använda dig av bilder så är det viktigt att tänka på att inte använda någon annans som du inte har tillåtelse att använda. Du kan helt enkelt inte bara ta en bild från en hemsida och använda den till din blogg. Vissa tillåter andra att använda deras bilder och då brukar detta framgå. Söker du på “royalty free images” så dyker hemsidor med gratis bilder upp. Det allra bästa är dock att ta sina egna bilder för då slipper du detta krånglet och det ser snyggare ut. Tar du dina egna bilder så kan du välja vinkel och det känns mer genuint för läsaren.

Varför är blogg och bloggande så populärt?

Många undrar varför bloggande har blivit så populärt. Att blogga är väldigt socialt och många personer är just det – sociala. Även de som inte är så sociala i “face to face”  har möjlighet att umgås online och lära känna nya människor. En av alla dessa platser på internet som man kan lära känna nya människor på är just på en blogg. Oavsett om du är läsare eller den som skriver innehållet så har ni ett gemensamt intresse. Detta eftersom båda läser det som har skrivits i inlägget och troligtvis är intresserad av det. Detta gör det perfekt för folk att diskutera kring innehållet och på så vis träffa nya vänner. 

Bloggar kan också besvara frågor, frågor som man inte kan hitta någon annanstans. Det finns bloggar om precis vilket ämne som helst vilket gör att du kan söka svar på nästan vad som helst. Dessutom är det vanligt att de som skriver bloggar delar med sig av tips som de kommer på. Ett företag skulle t.ex aldrig skriva om något tips som inte gynnar dem.

Olika sorters bloggar

Det finns flera olika sorters bloggar. Det som skiljer dem åt är främst vilket ämne de skriver om. Eftersom det finns oändligt med ämnen som man kan börja blogga om så finns det flera olika sorters bloggar. En kanske skriver om resor medans den andra skriver om djur och den tredje om vardagslivet. Nästan alla bloggar väljer dock att skriva om ett specifikt ämne. För att det blir lättare än om man ska skriva om lite allt möjligt även om det finns dem som gör det. Att skriva om lite allt möjligt passar bättre om du redan har en stor skara följare som gillar dig som person.

Mikroblogg

Det finns dock mikrobloggar som skiljer sig lite från vanliga bloggar. Skillnaden är att man har en begränsning på antal tecken som får användas. Denna begränsning är ofta väldigt låg. Twitter är den mikroblogg som är störst, även Instagram är en form av mikroblogg men med bilder. Det är enkelt att ta en bild och skriva några rader vilket innebär att det går snabbt. Det går också mycket snabbare viralt då budskapen ofta är korta och gjorda för att gå virala.

Videoblogg

Videoblogg är något som har vuxit fram de senaste åren. Man brukar kalla det för “vlogg”. Istället för att använda sig av bilder och text så använder man sig av videor. Absolut vanligaste platsen att ha sina videobloggar på är Youtube. Har du aldrig sett en videoblogg eller “vlogg” så är det bara att söka på Youtube och du kommer få många förslag. Jag har tidigare skrivit en artikel om 5 sätt du kan tjäna pengar på Youtube och den kan du hitta här.

Kommentarer

Blogg är socialt men inte lika mycket som exempelvis Instagram men det är ändå relativt socialt. Det innebär att du som bloggare behöver ha ett kommentarsfält där läsare får dela med sig av frågor och tankar. 

Den här funktionen med att man som läsare och den som skriver innehållet kan kommunicera är något som är väldigt viktigt. Kommentarsfält finns i nästan alla sociala medier och är till för att man ska kunna ha diskussioner och ställa frågor. Det blir alltså ett ställe där du kan engagera dig i det som skrevs. Företagen bakom dessa sociala medier älskar när du engagerar dig för det innebär att du spenderar mer tid på deras plattform.

Vart kan man starta sin blogg?

Det finns flera olika ställen där du kan starta din egna blogg. Den allra största är nog WordPress ändå. Nästan alla hemsidor som du besöker dagligen är byggda i WordPress. Detta eftersom det är så enkelt att bygga en fullt fungerande hemsida. Vill du däremot inte ha en sida som heter dittnamn.wordpress.com så behöver du köpa en domän. Detta kostar kring en hundralapp på de flesta sidor. 

Det finns också en svensk plattform som erbjuder folk att enkelt starta en blogg. Deras namn är https://blogg.se/ och är perfekt för dig som vill börja blogga på svenska. Även här går det att blogga gratis men för att få det ideala domännamnet så behöver du köpa en.

Det finns fler sidor att skapa bloggar på, så sök gärna runt och ta den som passar dig. Dessa två är dock två sidor som har passat bra för mig och som jag rekommenderar.

För att sedan kunna tjäna pengar på din blogg så rekommenderar jag att du skapar ett konto på Adrecord när du väl kommit igång med din blogg. På deras plattformer finns hundratals med företag som du kan samarbeta med genom ett affiliate system. Detta system går ut på att du länkar till det företags hemsida som du väljer. När någon sedan klickar in på länken och köper något av företaget så får du en del av den summan. Ett perfekt sätt att tjäna pengar på din blogg.

Tips på bra bloggar

Kenza

Ni är säkert många som har hört talas om Kenza. Hon är en bloggare och entreprenör som började blogga 2006. Hon äger även klädmärket Ivy Revel. 

Kronan Till Miljonen

Man får följa med på en resa från 1 krona till miljonen. Mycket snack om aktier och fonder förekommer. 

Alexandra Bring

Denna blog passar bra för dig som gillar att läsa om en träningsperson. Hon reflekterar också över sina tankar på bloggen. 
Vill du se topplistan över de mest besökta bloggarna så kan du göra det här på Bloggportalen.

Oliver

1 reaktion på ”Vad är en blogg?”

  1. Pingback: Vad är en bloggportal? - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *