Tjäna pengar på youtube – 5 olika sätt

Att tjäna pengar på Youtube låter nästan för bra för att vara sant. Men hur kan man tjäna pengar på Youtube? Fortsätt läs artikeln för att veta vilka olika sätt det är möjligt att tjäna pengar på Youtube på.

Inlägget innehåller affiliatelänkar till Vimla.

Person som håller i en kamera och filmar till youtube

Tjäna pengar på youtube med Adsense och som Youtube-partner

Den enklaste metoden att tjäna pengar på Youtube är genom att visa annonser innan samt under dina videos. Du har säkert själv sett dessa annonser när du har kollat på Youtube och vet då vilka jag menar. För de som aldrig kollat på Youtube så visas annonser innan och ibland under filmerna spelas. 

För att få ha annonser på dina videos så behöver du bli Youtube-partner. Detta blir du genom att aktivera intäktsgenerering i Creator studio menyn på ditt konto. Det krävs också att du registrerar dig på Google Adsense. 

När du väl har gjort dessa steg så att du kan ha annonser i samband med dina videos så är det viktigt att du håller dig till reglerna. Dessa regler bygger mycket på sunt förnuft, exempelvis så är det inte okej att använda andras innehåll utan tillåtelse i dina videos. Skulle dina videos inte vara kvalificerade för att tjäna penga så kommer Youtube att meddela dig det. 

Dessa inkomster från annonser är dock inte så stora, särskilt inte om du inte är en stor Youtuber. Därför är det bra om du även använder dig av dessa sätt som jag förklarar nedan.

Tjäna pengar med hjälp av Patreon

Patreon är en plattform där du kan stötta dina favorit kreatörer. Det är ett bra sätt för kreatörerna att få en extra inkomst.De som stöttar dig betalar månadsvis. Som kreatör kan du också sätta upp speciella mål och när dessa inträffar så gör du något speciellt för de som stöttar dig. detta ger en extra morot till de som stöttar dig. Så se till att du har rimliga mål samt något roligt som du gör när dessa infrias.

För att de som stöttar dig också ska fortsätta stötta dig så är det viktigt att du ger ett extra värde. Du kanske släpper en extra video för dem per månad? Vill du starta en Patreon så kan du göra det här.

Kanalmedlemskap

Detta är något som har lagts till nyligen. Det funkar som så att tittarna betalar månadsvis och får i gengäld nya emojis och unika märken. 

Det krävs dock att du har 30 000 prenumeranter så det är ingen inkomstkälla du kan räkna med om du precis har börjat. Att vara över 18 år är också ett krav. Youtube håller just nu på att testa detta så det är stor chans att saker kan komma att ändras.

Tjäna pengar på att sälja dina egna produkter

Att sälja sina egna produkter om man har en youtube kanal är en väldigt bra inkomstkälla. Du har gratis marknadsföring på din kanal och du får hela vinsten själv. När du gör samarbeten på din kanal annars, så får du ju inte ta del av hela vinsten som företaget gör utan bara den del som de väljer att betala dig. Nu när du säljer dina egna saker så kan du få hela vinsten själv. 

Vad för något kan du då sälja? Du kan sälja det mesta så länge som någon är beredd att köpa det. Vanligaste är dock att man säljer sin egen merch. Det innebär att man trycker sin logga eller något annat som är unikt för sin kanal på kläder och muggar. Det är väldigt smidigt då det finns företag som är inriktade på att producera produkter som kan säljas som merch. Ett exempel på företag som sysslar med detta är det här. Dessa produkter säljer man till sina tittare som gärna vill stötta samt klä sig i dina kläder. Detta är det allra vanligaste sättet och ifall du lyckas komma på något unikt så kan du säkert tjäna ännu mer pengar.

Tjäna pengar på youtube genom samarbeten och sponsorer

Detta är nog det som du kan tjäna mest pengar på. Företag som vill synas på din youtube betalar ofta bra. Ju mer prenumeranter du har på youtube desto mer kan du ta betalt för ett samarbete. Andra saker som också spelar roll är hur många visningar dina klipp får, ju fler som tittar ju mer kan du ta betalt. Har du riktigt många prenumeranter så kan du tjäna tiotusentals kronor bara på ett samarbete.

Att ha bra internetuppkoppling och mycket surf är absolut nödvändigt när det kommer till att växa på Youtube. För att lösa detta rekommenderar vi att du skaffar Vimla. De är billiga och levererar en god uppkoppling.

Hur får man samarbeten?

Det finns flera olika saker att göra ifall man är på jakt efter ett samarbete med ett företag. Man kan höra av sig till företaget, där man förklarar vem man är och vilket värde du har för dem. För det är ju som så, ett företag behöver tjäna på att samarbeta med dig. Att då bara skriva att man vill ha ett samarbete men inget om hur man skapar ett värde för företaget, är inte att rekommendera. 

Ett annat sätt att få ett samarbete är genom att helt enkelt vänta. Skapar du tillräckligt bra med innehåll samt har många tittare på din kanal så kommer företag att höra av sig till dig. Då har du dessutom ett bättre förhandlingsläge än om det var du som hörde av dig till företaget först. När företaget hör av sig till dig först så betyder det att dem aktivt suttit och sökt upp dig och att dem är sugna på att ha ett samarbete med dig. Ju bättre de tycker din youtube kanal är desto mer är de beredda att betala för att få synas på din kanal.

Hur mycket kan man ta betalt per samarbete?

Det här är såklart jättesvårt att svara på eftersom det är så individuellt. Dessutom så gillar folk inte att berätta om hur mycket de tjänar vilket gör att det blir svårt att få några exakta siffror på vad de tjänar. Ett samarbete kan också se olika ut, ett företag kanske vill att du ska få en fast summa betald och det andra vill att du istället ska få betalt per kund som köper en produkt hos dem. Får du betalt per kund så får du oftast en rabattkod så att de kan se hur många kunder de har fått via dig. 

En generell uppfattning är att om du har mellan 10 000 och 100 000 prenumeranter så får du mellan ett par tusen till 75 000 kr per samarbete. Över 100 000 prenumeranter så tjänar du över 100 000 per samarbete. Detta kan såklart bero på om du gör flera samarbeten i fler videor med samma företag, då kan du tjäna ännu mer pengar på youtube.

Andra rekommenderade inlägg: Tjäna Pengar På Instagram Utan Att Visa Ditt Ansikte och Tjäna Pengar På Podcast.

4 reaktioner på ”Tjäna pengar på youtube – 5 olika sätt”

  1. Pingback: extra inkomster - 20 Tips - digital-inkomst.se

  2. Pingback: Vad är en blogg? - digital-inkomst.se

  3. Pingback: Tjäna pengar på Tiktok - hur funkar det? - digital-inkomst.se

  4. Pingback: Hur får man fler prenumeranter på youtube? - 18 tips - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *