tiktok, social network, social media

Tjäna pengar på Tiktok – hur funkar det?

Tiktok har exploderat i popularitet men hur tjänar tiktok kändisar pengar på tiktok? Du vill antagligen också tjäna pengar på tiktok och därför ska vi gå igenom hur man gör i denna artikel.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Vimla och Avanza.

Vad är Tiktok?

Tiktok är en app där du kan lägga ut videos som är mellan 15 och 60 sekunder långa. Appen är skapad av ett kinesiskt företag som heter ByteDance. 2017 köpte ByteDance Musical.ly som var en snarlik app. De slog sedan ihop Musical.ly och Tiktok. Till slut tog de bort Musical.ly och skickade över alla dess användare till Tiktok. Vine som lades ner 2017 var också en liknande app som byggde på korta videoklipp. Många av de som var populära på Vine finns nu på Tiktok.

Tiktok hade i juli 2018 över 500 miljoner användare. Idag är den summan antagligen ännu större med tanke på att det blir mer och mer populärt. Deras målgrupp är ungdomar mellan 16 och 24 år. Även under 16 år är det många som använder appen. Detta gör att innehållet i appen är riktat till ungdomar av andra ungdomar.

Hur funkar Tiktok?

Tiktok handlar om att göra kreativa rörelser till olika låtar eller ljud. Dessa klipp kan sedan gå virala och ofta börjar andra folk att lägga upp liknande klipp med samma rörelser och ljud. 

Det är vanligt att man redigerar de videor man har tänkt att lägga upp. Vanliga sätt att redigera klippet på är att man snabbar upp farten på videon eller att man lägger till effekter. Dessa redigeringar är gjorda för att göra klippet ännu roligare. 

Ett Tiktok konto är gratis att skapa och någonting som alla kan göra som är över 13 år. Tiktok finns som app vilket gör det väldigt lätt att komma åt. Du kan ladda ner appen där du brukar ladda ner appar. Precis som på Instagram så går det att välja om du vill ha öppet eller privat konto. Privat konto innebär att bara de som du tillåter ska kunna se din profil. 


Vill man inte lägga ut egna videos så kan man scrolla i flödet och se andras videos. Det vanligaste är att scrolla under kategorin som heter “For you” eller “För dig” på svenska. Tiktok har precis som alla andra sociala medier en algoritm. Den har som uppgift att plocka fram bra innehåll till dig för att få dig att stanna i appen. Algoritmen utgår utifrån vad du engagerar dig i och drar slutsatser om vilka andra videos du kan tänkas gilla. Algoritmen bygger också en “profil” av dig som den sen jämför mot andra vars beteendemönster liknar dig. Så om personer som gillar samma saker som du uppskattat en viss video kommer du troligtvis också få upp den i ditt flöde.

Läs gärna också om hur du kan hamna på For you sidan på Tiktok.

Hur kan man tjäna pengar på Tiktok?

Att tjäna pengar på Tiktok är något som många människor skulle klassa som drömmen. Tänk att kunna leva på att publicera en video på 15-60 sekunder per dag. Det hade varit helt magiskt kan jag tänka mig att ni tycker. Att kunna ha Tiktok som jobb är säkert också helt magiskt. 

Att kunna börja tjäna pengar på din Tiktok kräver dock att man har en del följare. För att öka i följare gäller det att skilja sig från mängden. Ett exempel på vad du kan börja använda för att sticka ut ur mängden är en tripod. En tripod gör att du kan sätta upp mobilen och börja filma utan att den riskerar att ramla. Mer om vad en tripod är och vilka som är bra kan du läsa här.

Men hur tjänar Tiktok kändisarna pengar så att de kan leva på detta? Jag går igenom några exempel här nedan.

Först vill jag dock säga att eftersom det tar en hel del surf att ladda upp tiktoks så är det viktigt att ha ett abonnemang med stor surfpott. Mycket surf för pengarna får man hos Vimla.

Livestreaming

För att få livestreama på Tiktok behöver du vara 16 år och ha över 1000 följare. Detta trots att åldersgränsen för att skapa ett konto är 13 år. Är du 18 år eller äldre så kan du dessutom ta emot “virtuella gåvor” som dina följare kan skicka till dig. Dessa gåvorna kan bli växlade mot riktiga pengar. 

Livestreaming är alltså ett sätt för dig som inte bara gillar att göra klipp,redigera dessa och ladda upp dem att interagera med dina följare. Dessutom kan du få gåvor av dina följare, ofta är följare väldigt generösa så du kan tjäna mycket pengar. 
För att kunna få pengarna utbetalda behöver du dock ha ett saldo på 100$.

Har skrivit en detaljerad artikel om vad Tiktok är och den får du gärna läsa här.

Samarbeten med företag

Du har säkert hört eller sett flera kändisar ha samarbeten med företag. Det finns flera olika företag från allt mellan klädföretag till försäkringsbolag som vill synas på sociala medier. En av dessa sociala medier är ju just Tiktok vilket innebär att det finns många olika företag som kan tänkas samarbeta med en Tiktok kändis.

Samarbeten med företag går ofta ut på att du ska lägga upp ett inlägg där företaget syns. I detta fall så ska den läggas ut på Tiktok. Eftersom Tiktok är en app som enbart har videos som material betyder det att reklamen för företaget behöver vara i en video. 

Hur går det till när man får ett samarbete? Företagen kontaktar dig och ni kommer överens om hur reklamen ska vara och hur mycket de ska betala. Därefter gör du videon som dem vill ha den och lägger upp den. Vanligtvis vill de också att du lägger in en länk till deras produkt eller hemsida i din profil på Tiktok.

Skicka dina följare till andra sociala medier

Detta är kanske inte ett direkt sätt att tjäna pengar på tiktok på men det kan i långa loppet leda till ännu mer pengar. 

Tanken är att du upplyser dina följare på Tiktok att du också finns på andra sociala medier som exempelvis Instagram. Instagram är en plattform som jättemånga företag marknadsför sig genom. Där kan du också lägga upp bilder och “storys” med swipe up så att man direkt kan komma till företagets sida. 

Kan du skicka över dina följare till en plattform så kan du växa exponentiellt även där. Sedan kan du skicka dem till en ny plattform vilket innebär att du kan växa på flera olika plattformar. Detta gör att ditt varumärke blir större och fler får upp ögonen för dig. Då är du mer attraktiv för företag samt du kan ta mer betalt.

Är du intresserad av hur man tjänar pengar på andra sociala medier så kan du läsa om hur man gör det på Youtube och Instagram.

Sälja dina egna produkter

Istället för att marknadsföra andra företag som vill tjäna pengar så kan du börja sälja dina egna produkter. Eftersom du själv har många följare så behöver du inte marknadsföra dig mer än på ditt egna konto. Det är gratis marknadsföring alltså!

Tanken är simpel, när du marknadsför någon annans produkt så får du inte hela vinsten. Om du säljer dina egna produkter så har du ingen kostnad för marknadsföring och hela vinsten är din. Eftersom du genom Tiktok har stort inflytande så lär din produkt sälja bra så länge som den är okej. 

Något som många säljer är merch. Det innebär att du trycker exempelvis din logga på kläder som dina följare sedan kan köpa. För att detta ska funka så behöver du ha rätt många följare och du behöver också vara ett varumärke. Det funkar inte att ha 10 000 följare och sälja merch för det är nästan bara 10 000 som känner till dig. Har du 200 000 följare så känner dels de 200 000 följarna till dig men andra har också hört om dig för att du är stor.

Hur många följare behöver man för att kunna tjäna pengar pengar på Tiktok?

De flesta tror säkert att du behöver flera hundra tusen följare för att börja kunna tjäna pengar på Tiktok. Detta stämmer inte. När du får över 10 000 visningar per klipp i snitt så kan du börja tjäna pengar. Det är då som företag börjar bli intresserad av att synas på ditt konto. För detta kan du få 1 000 – 5 000 kr. Inte så dåligt för ett klipp som är mellan 15 – 60 sekunder. De företag som är beredda att jobba med lite mindre Tiktok kändisar är mindre företag. 

Om du istället vill tjäna mycket pengar på din Tiktok så behöver du 50 000 – 100 000 visningar per klipp. Detta kommer ge dig allt ifrån 10 000 – 75 000 kr. Visst är det sjukt att man kan tjäna så mycket? Företag ser marknadsföring genom influencers som något som är väldigt attraktivt och det lär de fortsätta att göra!

Vem kan tjäna pengar på Tiktok?

Ja vem kan tjäna pengar på Tiktok? Behöver man vara på något visst sätt? Svaret är att alla kan tjäna pengar på Tiktok. En förutsättning är dock att du har många följare men det är ju en självklarhet. 

Som jag nämnt tidigare så behöver du vara över 13 år för att få skapa ett konto. 

En annan sak du behöver vara är, kreativ. Utan att vara kreativ blir det svårt att göra klippen roliga för de som kollar på dem. De ideer som du kommer på behöver inte alltid vara avancerade utan ibland är det de enkla som är det roligaste. Är inte humor din starkaste sida så kan du göra coola rörelser i takt till musik istället. Det finns plats för alla!

Det enda som hindrar dig från att tjäna pengar på Tiktok är att du ska starta. Allt för många startar aldrig utan låter en dröm stanna vid att vara en dröm. Ta chansen! Tiktok växer för varje dag som går!

Oliver

12 reaktioner på ”Tjäna pengar på Tiktok – hur funkar det?”

 1. Pingback: Hur hamnar man på For you på Tiktok? - digital-inkomst.se

 2. Pingback: Hur gör man sin Tiktok privat? - digital-inkomst.se

 3. Pingback: Vad är Tiktok? - digital-inkomst.se

 4. Pingback: Hur får man fler prenumeranter på youtube? - 18 tips - digital-inkomst.se

  1. oliver.eriksson0101@gmail.com

   Hej! Det blir svårt att tjäna pengar på just de klippet eftersom folk redan sett det. Har du däremot samlat på dig många följare tack vare klippet så kan du absolut använda någon av sätten som finns i artikeln!

 5. Rasmus Brixemarker

  Just denna artikel här är den som inspirerat mig att satsa på TikTok fullt ut. Jag började den 2a april med 30 följare. Nu, den 10 maj har jag 5300 följare. Jag märker att jag fått en fastare punkt vad det gäller antal tittare fast att detta bara ökar, har minst fyra gånger fler visningar än vad jag har följare.

  Jag vill bara säga tack till denna artikel. Den var skillnaden mellan om jag skulle satsa eller ej på min TikTok. Mitt tips till alla som läser denna kommentar är att satsa. Du förlorar inget på det, tro mig, du kan bara vinna!

  //@RasmusBrixemarker

  1. oliver.eriksson0101@gmail.com

   Hej, tack för de fina orden! Tiktok är troligtvis den bästa och lättaste sociala plattformen att växa på i nuläget. Bra att du förvaltar den möjligheten!

 6. Hej jag undrar varför det är så lätt att bli obefogat anmäld på live när jag förra sommaren bara hade 1000 följare som jag kämpat hårt med för att skapa en stora följarkrets (nu har jag snart över 5000 följare) men jag kan inte köra live eftersom någon rapporterade mig förra året av av oförklarliga skäl (som jag inte känner till) det känns som att någon bara ville förstöra (en nättroll) eftersom jag bara gör helt normala tiktok som inte innehåller något konstigt, hatiskt, rasistiskt, religiöst, eller sexistiskt osv men jag upplever det som att någon medvetet förstört för mig och nu är jag blockad på oviss tid att köra “lives” och då kan jag ju inte tjäna pengar. Vad är riktlinjerna för live egentligen och “rapporteringar” och hur länge är man “blockad” från live???

  Tack på förhand

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *