graph, growth, progress

Swingtrading – vad är Swingtrading och hur funkar det?

Vad är Swingtrading? Det är en väldigt vanlig fråga som många ställer sig. Därför ska vi i denna artikel reda ut vad swingtrading är och allt runtomkring. 

Vill du lära dig hur man kommer igång med swingtrading och några vanliga strategier? Lugn, vi går igenom det också!

Vad är swingtrading?

Swingtrading är ett sätt att bedriva aktiehandel på. Sättet har blivit allt mer populärt på sistone och är idag ett relativt vanligt sätt att handla aktier på. Swingtrading går ut på att köpa och sälja aktier snabbt. Aktierna håller man oftast bara några dagar eller någon vecka. 

Själva tanken bakom är att man vill tjäna pengar snabbt. För att göra detta så använder man sig av en del analyser. Analysen gör det sedan möjligt för dem att göra en kvalificerad gissning på hur aktiekursen kommer att gå i framtiden. Utifrån detta gör de sedan ett beslut när de ska köpa och när eller vid vilken aktiekurs de ska sälja.  

Grundiden bakom till varför man kan tjäna pengar snabbt är att aktiekursen sällan rör sig i en rak linje. Det innebär att kursen ofta går upp och ned. Det swingtraders då försöker göra är att ta en position när kursen ändrar riktning. Märker swingtradern att en aktie som gått ned ett tag är påväg att byta riktning och röra sig uppåt, då tar han/hon position. 

Skillnaden mellan swingtrading och daytrading är att man i daytrading bara håller en position i max en dag. En del daytraders kan ibland hålla en position till början på nästa dag men det är inte så vanligt. Swingtrading är alltså inte fullt lika kortsiktigt som daytrading är.

Vad är en swingtrading portfölj

En swingtrading portfölj är en ett ställe där du samlar de saker som du vill swingtradea. Saker som kan ingå där är exempelvis aktier som du på kort sikt tycker är undervärderade. Alla dessa aktier samlar du då i en så kallad portfölj. 

Med en portfölj menar jag inte en fysisk portfölj utan att man samlar sakerna på ett särskilt konto. Det är vanligt bland folk att man delar upp sina innehav i olika portföljer, en som exempelvis heter utdelningsportfölj och en som heter något helt annat. Man kan sätta upp ett ISK (Investeringssparkonto) konto hos sin bank eller öppna konto hos någon annan aktör för att lätt kunna skapa en portfölj.

För vem passar swingtrading?

Swingtrading kan passa för många olika typer. Har du inte tålamod för att investera långsiktigt? Vill du tjäna lite extra pengar snabbt? Gillar du att sitta mycket framför datorn och handla aktivt? Stämmer något av detta in på dig så är swingtrading ett väldigt bra alternativ. 

En stor fördel med swingtrading är att du kan fortsätta ha ett vanligt jobb. Swingtrading tar inte fullt lika mycket tid som daytrading och gör det därför möjligt att fortsätta jobba på vanligt jobb. Att sätta upp kurslarm (när aktiekursen når en viss nivå får du en notis) är något som funkar bra för många. Notiserna kan man sedan få på mobilen och då gå in och köpa eller sälja beroende på vad man vill. Larmet gör alltså att du inte behöver sitta och konstant följa aktiekursen. 

Den som vill börja med trading lite smått, passar bra för swingtrading. Det är lite mindre stressig och du gör oftast färre affärer under en dag än om du är daytrader. Vill man sedan ta steget till daytrading så är swingtrading en bra mjukstart. Självklart finns det många erfarna som hellre kör swingtrading än daytrading och man får helt enkelt hitta vad som passar bäst för en själv. 

Man kan också börja med lite mindre summor och sakta jobba dig uppåt till en större summa. Det behövs alltså inget gigantiskt kapital för att börja utan en mindre summa funkar bra. Risken att du förlorar mycket pengar blir ju då också mindre eftersom du använder en mindre summa.

Vad är swingtrading?
Vad är swingtrading?

Populära swingtrading strategier

Det finns egentligen två stycken populära och vanliga strategier. Det ska dock sägas att det finns väldigt många olika strategier och att man bör välja en som man känner sig bekväm med.

Trendtrading

Denna strategi innebär att du använder tekniska indikatorer för att läsa av marknadens momentum. Märken man sedan att marknaden har momentum uppåt så försöker man rida med på den vågen. Det brukar kallas att man tar en lång position (man tror på uppgång). 

Har marknaden däremot momentum nedåt så tar man en kort position. Detta kan man göra genom att “låna” någon annans aktie och sälja den. Sedan köper man tillbaks den när kursen förhoppningsvis har fallit och man tjänar då mellanskillnaden.

Breakout trading

Strategin går ut på att man försöker ta en tidig position inom en trend för att dra nytta av rörelsen i marknaden. Detta innebär att man försöker hitta punkter där aktien är på väg att bryta ut ett intervall. Det brukar hända vid en så kallad stödlinje eller motståndslinje. Punkterna brukar hittar man genom tekniska analyser.

Swingtrading verktyg

Det finns flera olika swingtrading verktyg man kan använda sig av. Vilka verktyg man vilja använda sig av skiljer sig mycket beroende på vilken strategi man väljer. man kan också plocka ut sin egna mix ifall det är något man tror på. 

Några vanliga verktyg är: 

Glidande medelvärden

Relativt styrkeindex (RSI)

Genomsnittligt riktningsindex (ADX)

Glidande medelvärde

Det är ett väldigt populärt verktyg eller indikator som man också kan kalla det. Verktyget visar en akties stängningskurser under en viss tidsperiod. Sedan fastställer den ett medelvärde. Kollar du alltså exempelvis på 50 dagars glidande medelvärde så är det medelvärdet av de 50 senaste dagarnas stängningskurser som visas. 100 dagar, 150 dagar och 200 är andra glidande medelvärden som är vanliga. 

Man brukar använda glidande medelvärde för att bekräfta eller identifiera en trend. Den används alltså inte för att förutse trenderna. 

Enkelt förklarat så är trenden uppåt ifall aktiepriset befinner sig ovanför det glidande medelvärdet. Befinner det sig under medelvärdet så är trenden nedåtgående.

RSI

Har man funnit en trend kan en swingtrader använda sig av något som kallas momentumindikator. En av alla momentumindikatorer är RSI. RSI visar om något är översålt eller överköpt. Det ska då ge en fingervisning om att vändning kan vara på gång. 

RSI brukar att visas i ett diagram från 0 till 100. Är värdet över 70 så är det överköpt och är det under 30 så räknas det som översålt.

ADX

ADX kan användas för att kolla på styrkan i en trend. Man brukar beräkna den för en viss tidsperiod. Värdet visas sedan genom en 0 till 100-gradig skala. Är värdet över 25 brukar man räkna det som att trenden förväntas vara stark. 

ADX är ett bra verktyg men det blir ett ännu bättre verktyg ifall du använder de tillsammans med andra verktyg. Särskilt bra är det att blanda ADX med RSI. Då kan du anta att ett högt ADX-värde tillsammans med en översåld RSI är ett tecken på att den kortsiktiga trenden är på väg att förändras. 

Notera att alla dessa verktygen är till för dig som använder teknisk analys i dina analyser. Vill man blanda fundamental analys och samtidigt kika på några av dessa verktyg går det också bra. Som jag nämnt tidigare handlar det om att hitta något du tror på och som du känner dig bekväm med.

Hur mycket kan man tjäna på swingtrading?

Swingtrading handlar i princip om att ha stora vinster samtidigt som man minimerar förlusterna. Det innebär att om dina förluster är väldigt små och vinsterna stora så kommer du kunna tjäna väldigt mycket pengar. Exakt hur mycket du kan tjäna på swingtrading bestäms egentligen av hur duktig du är och hur mycket du investerar. Det säger sig självt, har du 10% avkastning på 10 000 kr blir det mer än 10% på 1000 kr. 

Swingtrading innebär också en stor risk, även om swingtrading är mer långsiktigt än daytrading så blir du väldigt sårbar för de rörelser som aktiekursen kan åstadkomma. 

Men hur mycket kan man tjäna på swingtrading? Det är oerhört svårt eftersom det beror på så många olika saker. Rent teoretiskt kan man tjäna hur mycket pengar som helst. Är du grym och minimerar dina förluster så kan du bli miljardär. Det är dock inte särskilt realistiskt men man kan ju alltid sikta mot det. 

De flesta som sysslar med swingtrading tjänar en summa som kan liknas med en extra inkomst. Det kan handla om någon tusenlapp eller några tusenlappar i månaden men det är inte många som kan leva på det. 

Det finns också en del som använder en del av swingtraders verktyg för att hitta bra lägen att gå in i aktien. Sedan äger de aktien långsiktigt. De vill alltså bara komma in i aktien till ett bra pris. 

Svaret på hur mycket du kan tjäna på swingtrading är alltså att du kan tjäna hur mycket som helst. Ju duktigare du är desto mer kommer du kunna tjäna.

Läs gärna också om hur det går att bli rik på aktier.

Oliver

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *