Går det att bli rik på aktier och hur gör man?

Du har säkert hört folk säga att man kan bli rik på aktier men haft svårt att förstå hur. Det går att bli rik på aktier, det har många visat genom årens lopp. Hur man gör för att bli rik på aktier går vi igenom här i artikeln. 

Innan du fortsätter läsa i artikeln behöver du dock förstå att aktier är långt ifrån säkert och det är definitivt inget lotteri. Man stoppar inte in pengarna och hoppas att de ska dubblas snabbt. Det är inte riktigt så aktiehandel fungerar, men mer om hur man kan gå tillväga för att bli rik på aktier återkommer vi till senare i artikeln. 

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Savr och Avanza”.

Varför det är möjligt att bli rik på aktier

Aktiemarknaden har funnits fruktansvärt länge och det finns väldigt många som genom historien har blivit miljonärer eller miljardärer på börsen. Aktiemarknaden är alltså inte bara ett ställe där du kan tjäna en liten extra inkomst, det går faktiskt att bli väldigt rik. Det finns många framgångshistorier om hur folk blivit rika på aktier som bekräftar det. 

Börsen har varit en bra plats både för de som vill bygga en förmögenhet men också för de som redan har mycket pengar. Börsens avkastning passar både rika och de som vill bli rika.

Att investera i aktier innebär mycket risk men också hög potentiell avkastning på dina pengar. 

Det man behöver förstå är dock att ingen av de som hittills blivit rika på aktier blev det supersnabbt. Vill man samla ihop en förmögenhet så är tiden faktiskt din bästa vän. För de allra flesta passar inte snabba vinster och att köpa på kort sikt. Det bästa är att man ligger investerad under lång tid och samlar på sig massa avkastning år efter år. Då kickar också ränta på ränta effekten in.

Går det att bli rik på aktier

Ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten är något som kickar in när du låter pengarna förränta sig. Ett exempel på detta är att du sätter in 1000 kr och får 8% avkastning. Värdeökningen är alltså 80 kr. År 2 har du då 1080 kr när du börjar och du får då 8% avkastning igen. Värdeökningen är då 86 kr det året och totala summan är 1166 kr. År 2 får du alltså ränta på den ränta som du redan fått året innan. Det är det som kallas ränta på ränta effekten.

Investera långsiktigt i aktier

För 95% av alla aktieintresserade så är det bäst att investera långsiktigt i aktier som man tror på. Tillhör du de 5% så är du antagligen oerhört kunnig och gillar att handla kortsiktigt. Då sitter du antagligen inte här och läser denna artikeln för då jobbar du antagligen med aktier på heltid. 

Ett enkelt sätt att förklara hur du blir rik på aktier är att du investerar långsiktigt i bra företag. Vad som är bra företag bestämmer du och din strategi. Företagen behöver dock ha en ljus framtid då du investerar långsiktigt, de kan alltså inte vara helt försvunna efter 5 år. När du väl valt vilka bolag du vill investera i så köper du och “glömmer” bort dem. 

Investerar du långsiktigt så spelar det ingen roll ifall det sker en börskrasch imorgon eller att aktier går ner. Du har köpt aktier i bolagen för att du tror på deras framtid och om aktiekursen då går ner utan att din syn har ändrats på bolaget så är det ingen fara. Det kan rentav vara bra läge att fylla på med lite nya aktier. 

Börsen har historiskt stigit över tid och om historien upprepar sig så kommer börsen också att fortsätta stiga över tid. Självklart kan det finnas aktier som inte stiger men de allra flesta lär på tillräckligt lång sikt stiga.

Större bolag som funnits länge

Att titta på större bolag som har funnits länge är något som brukar funka bra. Oftast har de funnits länge av en anledning, de är bra företag. Under årens lopp har vi haft många börskrascher och dessa bolagen har då klarat sig igenom dessa, vilket tyder på att de är starka och stabila. 

De stora och äldre bolagen lär antagligen inte kunna ge extremt hög avkastning under kort tid då de är ganska mogna. Det händer liksom inte så mycket från kvartal till kvartal och försäljningen ökar men inte jättesnabbt. De kan ses som mer “säkra” än företag som precis startats och som aggressivt försöker expandera. Ifall de företagen lyckas så kommer aktiekursen att rusa men risken att det inte alls går bra är också högre. 

Stora och gamla företag är därför något du bör kika på ifall du vill bli rik på aktier. Kolla också på gamla årsredovisningar, gärna från tider då det varit kris. Kriser som varit förr kommer antagligen inte vara likadana som kriser som kommer i framtiden. Man kan däremot lära sig väldigt mycket om hur företaget tidigare har agerat när de varit pressade.

Akta dig för “experter” på sociala medier

På facebook och andra plattformar finns det mängder med grupper som aktivt sitter och hypear upp bolag. Bolag som egentligen är övervärderade men där gruppen på facebook fungerar som en “sekt” och trycker upp priset på aktien. När marknaden sedan märker att dessa bolag är övervärderade så faller aktien rakt ner och massor med småsparare förlorar massa pengar. 

Det är särskilt viktigt att du som är nybörjare inte litar blint på alla dessa “experter”. Risken är stor att du bränner dig rejält ifall du inte gör din egen analys. 

Sociala medier kan dock vara bra ur många synpunkter då man kan få tips på vilka bolag man bör kolla på. Det som är farligt blir när du följer dessa tips blint och inte gör din egen analys av bolaget. 

Skulle jag välja mellan vilka sociala medier jag skulle kolla på så skulle jag välja Twitter före Facebook. De på Twitter har mer kunskap och jag brukar se fler djupgående analyser där. På Facebook är det mer bara “detta bolaget ska upp 100%, kolla in det!” och det delas inte heller ut lika mycket kunskap mellan folk.

Sluta aldrig läs på om aktier

Precis som med mycket annat så kan man aldrig sluta lära sig mer om hur aktier fungerar. Det finns alltid något som man kan ta reda på och skaffa sig kunskap kring. 

Det kan hända mycket i världen som kan påverka bolag och aktier kan på så vis vara oberäknelig. Du kan inte veta till 100% vad som kommer att hända med aktien i framtiden, det kan ingen. 

Det du dock kan göra är att skaffa dig så mycket kunskap så att du nästan hela tiden gör rätt beslut sett till det du vet just då. Man skulle kunna säga att man hela tiden samlar på sig verktyg som man sedan kan plocka fram när det behövs. De verktygen kan alltså hjälpa dig att navigera rätt och ta rätt beslut så att du kan bli rik på aktier. 

Ett bra sätt att lära sig om aktier och vad man behöver tänka på är böcker. Det finns många författare som sprider kunskap om hur man kan tänka kring olika situationer. Det finns också dem som beskriver mer hur aktiehandel fungerar på en nybörjarnivå. 

Här kommer några av mina bokfavoriter.

Bra aktieböcker

Så här blir du miljonär i hängmattan (Min favorit)

Investeringsguiden : så kommer du igång med ditt sparande

Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin

Den enkla vägen Bli rik och fri med aktier

Har även skrivit ett helt inlägg om de bästa aktieböckerna 2020 som du kan läsa här.

Sprid ut dina köp under en tidsperiod ifall du ska investera mycket

Att sprida ut dina köp under en tid är väldigt bra. På detta vis så riskerar du inte att köpa på toppen. Tanken är att du istället genom att köpa regelbundet kommer träffa både toppar och bottnar. 

Många brukar spekulera i om börsen är dyr eller billig. De försöker då själva tajma marknaden och sälja när de anser det är dyrt och vice versa. För att du ska lyckas med det behöver du vara oerhört duktig men för de flesta fungerar det inte alls. 

Det är därför bättre för de flesta att sätta  upp ett månadssparande eller på annat sätt sätter upp ett regelbundet sparande. På detta vis så lär du över tid köpa på toppen men också på botten. 

Har du en klumpsumma på 50 000kr som du vill investera, sprid då ut den i 5000 eller 10 000 per månad. Det kommer att ta lite mindre än ett halvår eller ett år tills du är fullt investerad men du sprider också ut risken.

Går det att bli rik på aktier?

Hitta din strategi

Det finns mängder med strategier och man behöver därför sålla bland dem. Grundprincipen är dock densamma och det är att man ska sälja dyrare än vad man köper för. Sätten som man kan sälja dyrt och köpa billigt finns det många av och de kan skilja sig mycket. 

Som sagt finns det jättemånga olika strategier men det viktigaste är att du kan sova gott om nätterna med den strategi du valt. Är din strategi att investera i förhoppningsbolag som har hög risk och därför har svårt att sova på nätterna. Då är det läge att byta din strategi och börja kolla på andra strategier och bolag. Är du orolig och rädd för att du har för hög risk så kommer det att påverka dina beslut. De beslut du tar kommer att vara mycket sämre om du är orolig. 

Ett val som du kommer behöva ta är om du ska göra fundamentala analyser eller tekniska analyser av dina aktier. Du kan också kombinera dessa. 

Fundamental analys innebär att du kollar på bolagets vinst, omsättning kassa flöde osv. Nyckeltal är vanligt att kolla på och det finns flera olika som säger olika saker. 

I en teknisk analys kollar man på historisk kursdata och försöker förutsäga vart aktiekursen kommer att ta vägen. Detta grundar man på historisk data från aktiekursen som sagt.

Diversifiera din aktieportfölj

Att diversifiera eller sprida ut risken i din aktieportfölj kommer vara oerhört viktigt om du vill bli rik på aktier. Detta eftersom du annars har en mycket hög risk. Har du allt kapital i en aktie så är du väldigt sårbar om det företaget börjar gå dåligt. Går företaget rentav i konkurs så är alla pengarna borta. 

Det är därför viktigt att sprida ut risken i din portfölj. Ju rikare man blir desto mer bolag brukar man ha i portföljen, för att sprida ut risken. Många gånger känner man när man väl fått ett stort kapital att det inte är värt risken och att man därför “accepterar” en lägre avkastning. 

När du diversifierar din portfölj så är det viktigt att du har bolag i olika branscher. Detta för att helt enkelt “skydda” dig ifall en viss bransch börjar gå dåligt. Den andra saken att tänka  på är att även ha utländska bolag och inte bara svenska. Sveriges ekonomi är inte stor i jämförelse med många andra länders och det är därför bra att ha en exponering i andra länder. Du plockar också bort risken av att dina företag bara finns i ett land. 

Ett bra riktmärke är att man bör ha minst 12 stycken olika aktier i sin portfölj. 6 stycken olika branscher med 2 aktier var och exponering mot 3 olika länder.

Vart kan man placera i aktier?

Idag är det mycket lättare att placera i aktier än vad de var förr. Förr var man tvungen att gå till ett fysiskt bankkontor för att köpa eller sälja. Det var därför också väldigt höga courtageavgifter i samband med aktiehandel. 

De banker och aktörer som är speciellt inriktade mot handel med aktier och fonder är Avanza, Nordnet och Savr. Savr har dock bara fonder i nuläget och passar därför inte dig som vill handla med aktier. 

Avanza och Nordnet är båda två bra för aktiehandel. De är faktiskt ganska snarlika och oavsett vilken du väljer så kommer det vara ett bra val. De är båda två pionjärer inom aktiehandel. 

Både Avanza och Nordnet har liknande utbud av aktier och andra finansiella instrument. De har också båda två ett bra erbjudande för dig som blir ny kund, nämligen att du kan handla aktier med 0 kr i courtage. Hos båda tar de också bara några minuter för att starta upp ett konto.

Avanzas app har dock ett väldigt bra användargränssnitt och det är därför vi rekommenderar att man startar konto hos Avanza. Det finns inte heller något som hindrar en från att ha konto hos båda aktörerna.

Alternativ till aktier ifall det är för svårt

Känner du att aktier är för svårt så finns det en hel del andra alternativ. Aktier är svårt och det passar inte alla så det är inte konstigt att du känner så. 

Det vanligaste bland gemene man är faktiskt att investera i fonder. Att sätta upp ett fondsparande är väldigt simpelt och lätt att göra. Fördelen är också att man kan sätta upp ett månadssparande som sker automatiskt. Man behöver alltså inte alls vara lika aktiv som vid aktiehandel. 

Fondsparande är också smidigt eftersom det räcker med att du sätter dig en eftermiddag och väljer vilka fonder du vill investera i. Därefter kan du bara sätta upp ett månadssparande så att fondandelarna kommer att köpas varje månad. 
Vill du veta mer om fonder så har jag skrivit en stor guide om det som du kan läsa här.

Oliver

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd.

2 reaktioner på ”Går det att bli rik på aktier och hur gör man?”

  1. Pingback: Swingtrading - vad är Swingtrading och hur funkar det? - digital-inkomst.se

  2. Pingback: Börja med aktier - Aktier för nybörjare - digital-inkomst.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *